Hírlevél

Add meg az e-mail címedet:

Neokon

"Amikor az ember osztja a többség véleményét, eljött az idő a gondolkodásra!" - Mark Twain "A konzervatív dogmatika szerint az emberek alapvetően nem egyenlőek fizikai és szellemi képességeikben, lehetőségeikben (a jogi egyenlőség természetesen ettől függetlenül fennáll)." - Wikipédia, a szabad enciklopédia

Twitter

Kommentek

Címkék

adó (13) áfa (1) alkohol (2) alkotmány (4) államosítás (2) állat (3) állatkínzás (3) állatvédelem (3) áram (1) aszály (1) átszervezés (18) autópálya (3) bank (1) befektetés (7) bérlemény (1) besúgás (3) bíróság (4) bizonytalanság (9) bkv (15) bontás (3) börtön (6) bűnözés (14) bürokrácia (20) cigány (7) cím (1) diploma (2) dohányzás (2) egészségügy (13) elektronikus (4) elnézés (5) energia (3) építkezés (2) erkölcs (9) eu (9) európa (12) felelősség (16) felvonulás (5) fidesz (22) fizetés (11) főbíró (2) foci (2) fogyasztóvédelem (13) főpolgármester (4) forma 1 (1) gárda (10) gyed (3) gyerek (10) gyerekülés (2) gyermekvállalás (5) gyes (3) h1n1 (2) hajléktalan (2) hamisítvány (1) hírlevél (1) hivatal (5) igazságszolgáltatás (11) influenza (2) informatika (4) irigység (5) iskolabusz (3) iskolarendszer (7) ítélet (1) jobbik (14) jövő (18) kamera (4) kampány (16) kdnp (3) képviselő (12) kerékbilincs (1) kisebbség (7) kismama (3) költségtérítés (2) koncert (1) konyha (2) kormány (14) kormányportál (2) környezetvédelem (5) korrupció (23) közalkalmazott (5) közbeszerzés (9) közbiztonság (11) közlekedés (24) köztársasági elnök (6) köztisztviselő (4) külföld (7) kultúra (6) kulturális főváros (2) legnépszerűbb (4) levelezés (2) lmp (2) máv (7) mcf (1) mdf (3) mesterséges dugó (3) mezőgazdaság (3) miniszterelnök (3) mszp (16) munkahét (1) munkáspárt (1) népszámlálás (1) nyaralás (3) nyelv (1) nyelvvizsga (1) oktatás (9) önkormányzat (20) öntudat (9) ortt (5) otthon (2) pályázat (5) panel (1) parkolás (6) parlament (7) pártfinanszírozás (4) pártkassza (2) pécs2010 (2) példa (5) plakát (3) posta (1) postás (1) pszáf (2) reklámtevékenység (6) rendőrség (2) roma (3) röviden (11) segély (2) spam (1) sport (5) szavazás (8) szdsz (3) személyiségi jog (3) szív (1) szobor (1) sztrájk (4) támogatás (23) távhő (2) távmunka (2) tej (1) törvény (7) transzplantáció (1) turul (3) ügyfélkapu (4) ügyintézés (5) úszás (2) vagyon (10) választás (16) vallás (1) válság (8) vastehén (1) vesztegetés (7) vírus (1) víz (2) vpop (1) zaj (3) zsidó (2) [hazai] (20) [külföldi] (1) Címkefelhő

Önkormányzati rendszerváltás

2009.07.06. 13:28 neokon

Akkor itt az ideje változtatni. Bejelentette a kormányfő, hogy jövőre 120 milliárd forintot vonnak el az önkormányzatoktól, mire az ellenzéki válasz Szita Károlytól az volt, hogy akkor nem lesz pénzt útfelújításra, beruházásokra, óvodák- és iskolák rekonstrukciója marad el. Lehet, hogy elmarad, de lehet, hogy máshol lehet még egy kicsit húzni a nadrágszíjon. Hiszen nem keveset pazarlunk azzal, hogy a legkisebb településen is foglalkoztatunk közhivatalnokokat, sőt köztisztviselőket, nem kis működési költséggel üzemeltetünk önkormányzatokat. Tessék megszüntetni a kistelepüléseken a polgármestereket és a hozzájuk kapcsolódó adminisztrációt és máris jobban állunk. Az önkormányzati cégekben lehet még csökkenteni a fizetéseket, mert az is napvilágra került, hogy ezeket a cégeket nem tartjuk állami cégeknek, mert itt nem lépett életbe az általános fizetéscsökkenés. Mondjuk azt nem látom be, hogy miért nem állami cégek az önkormányzatok által működtetett vállalkozások. Lehet spórolni még az önkormányzati kiadásokon is, csökkenteni az állományt, a barát, barátnő, ismerős gyermekeit hazaküldeni, esetleg részmunkaidőben dolgoztatni a kollégákat, ha már a munkaidő nagy része kávézással telik. Ne gondolja már azt senki, hogy a válság ellenére ugyanannyit szórhatnak ki az ablakon az állami cégek, vagy maga az állam a működésére! Ha már a versenyszféra szív, akkor ráfér kicsit az állami vezetőkre is, hogy gondolkozni kezdjenek rajta, hogy lehet ésszerűsíteni, hol lehet a pénzt megfogni. Nem hiszem el, hogy mindenhol tökéletes a gazdálkodás és minden forintot a lehető legjobban osztanak be, ha pedig igen akkor sajnos el kell halasztani beruházásokat, útfelújításokat, óvoda- és iskola rekonstrukciókat a válság utánra, illetve akkorra mikor már egy új és szebb kormány fellendülést hoz!

Veszít mindenki a jelenlegi gazdasági helyzetben, ami leginkább annak köszönhető, hogy az elmúlt húsz évben feléltük a jövőnket, feléltük a tartalékainkat, ha egyáltalán voltak. A jó években lehetett volna takarékosabban gazdálkodni, hogy legyen mihez nyúlni a szűk esztendőkben, de akkor nem lett volna pénz megnyerni a választásokat egyik oldalon sem, ráadásul otthagyta volna a kormányzat az utána következő bandának a költeni valót. Ezt azért mégsem lehetett. Inkább elszórták ha kellett ha nem, így végül kialakult egy olyan helyzet, amiben mindenki okolhat mindenkit a pénztelenségért és senki nem szólhat senkinek mert mindenkinek vaj van a fején. Így nem lehet kiutat keresni. Már azt sem hisszük el ha valóban jön a farkas annyiszor kiabálták már.

Egyébként pedig mindenki próbálja a veszteségét csökkenteni, ez nagyon helyes, lehet most az önkormányzatok is utánanézhetnének, hogy a sok kifizetett alvállalkozó, hol tud segíteni a helyi viszonyok rendezésében, hiszen mindenki érdeke, hogy működőképes maradjon az önkormányzat, mert egy jobb gazdasági helyzetben újra fejőstehenet lehet vele játszani, ráadásul az állami megrendeléseknél biztonságosabb üzlet nem nagyon van itthon. Látható, hogy egyre több adó beszedését központosítja az állam, ami csökkenti a helyi bevételeket, de ez csak belátás és alku kérdése, hogy mennyire jár a feladatok átvállalásával is. Természetes, hogy ha elvesznek az iparűzési adóból, akkor vagy kompenzálni kell valami mással, vagy a kiadások oldalán kell valamit visszaadni a központi költségvetés finanszírozása alá. Ilyen lehet az utak karbantartása, hiszen nő a jövedéki adó az üzemanyagon és az áfa is emelkedett, hivatalosan mindkét tétel az úthálózat korszerűsítésére fordítandó, sőt a gépjárműadó egy jelentős része is. Tessék elérni, hogy az utak karbantartására nyíljon meg újabb keret. Hasonló a helyzet a beruházásokkal vagy a felújításokkal, az önrészt vagy a pályázatokhoz szükséges forrásokat az állam kell, hogy biztosítsa. Ehhez kellene, hogy az önkormányzatokban meg lehessen bízni és azok a legjobb minőséget és a legolcsóbb kivitelezővel készíttessék el, de sajnos a közbeszerzési rendszernek is adtunk egy magyaros pofont az elmúlt évtizedekben. Így nehéz lesz. Panaszkodni lehet de nem nagyon érdemes, mert egy következő önkormányzat közeli kormány sem fogja tudni feloldani az ellentmondást, főleg, hogy már hitelt sem nagyon vehetünk fel, mert már így is a teljesítőképességünk határán vagyunk!

Az önkormányzatok helyett megsegítettük a bankokat, hogy a pénzügyi stabilitást biztosíthassuk, akik így nem, hogy nem buktak de még nyertek is az üzleten. A veszteségük kompenzálását az állam végrehajtotta kölcsönből és még az adósokon is behajtják az árfolyam változás különbségét, mely így nem okoz hátrányt számukra. Most hogy erősödik a forint és csökkenteni kellene a hitelek törlesztőrészleteit nem teszik, hiszen kockázatosnak látják azt, így még nagyobb profithoz jutnak. Jól látják ki kellett volna kötni, mikor elképesztően nagy pénzeket pumpáltunk a megsegítésükbe, hogy egy fellendülés alkalmával milyen viszonzást várhatunk tőlük. De sebaj, most itt az alkalom, hogy a bankszektor nyújtson akár 120milliárd forintnyi hosszútávú kölcsönt az önkormányzatoknak bízva abban, hogy a fellendülés után ezt vissza tudja majd fizetni az állam!

Azért nem kell mindenáron adósságba verni magukat az önkormányzatoknak! Ha a hitel az utolsó eszköz akkor azért hamar kiderül, hogy lehet még fogni a kiadásokon. Ha viszont az a cél, hogy a következő garnitúra munkáját nehezítsék meg akkor biztosan hitelfelvételhez fognak folyamodni. Köszönjük, hogy a hatalmi harcok közepette velünk is foglalkoznak!


Kapcsolódó bejegyzések:
STOP Bajnai csomag
Lehet Másképpen Politizálni?
Nem lehet mindenkinek többet adni
Oszkó loggia
Viktor, segíts!
Debrecen a jobboldali kirakatváros
Völgyhíd építés
Tudjuk a megoldást de azért se mondjuk
Kórházak a válság szélén
Önkormányzat
Kisebb Parlament
Párttámogatás önkormányzati módra

Szólj hozzá!

Címkék: önkormányzat válság bürokrácia adó támogatás közbeszerzés átszervezés

A bejegyzés trackback címe:

https://neokonzervativ.blog.hu/api/trackback/id/tr161229724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása