Hírlevél

Add meg az e-mail címedet:

Neokon

"Amikor az ember osztja a többség véleményét, eljött az idő a gondolkodásra!" - Mark Twain "A konzervatív dogmatika szerint az emberek alapvetően nem egyenlőek fizikai és szellemi képességeikben, lehetőségeikben (a jogi egyenlőség természetesen ettől függetlenül fennáll)." - Wikipédia, a szabad enciklopédia

Twitter

Kommentek

Címkék

adó (13) áfa (1) alkohol (2) alkotmány (4) államosítás (2) állat (3) állatkínzás (3) állatvédelem (3) áram (1) aszály (1) átszervezés (18) autópálya (3) bank (1) befektetés (7) bérlemény (1) besúgás (3) bíróság (4) bizonytalanság (9) bkv (15) bontás (3) börtön (6) bűnözés (14) bürokrácia (20) cigány (7) cím (1) diploma (2) dohányzás (2) egészségügy (13) elektronikus (4) elnézés (5) energia (3) építkezés (2) erkölcs (9) eu (9) európa (12) felelősség (16) felvonulás (5) fidesz (22) fizetés (11) főbíró (2) foci (2) fogyasztóvédelem (13) főpolgármester (4) forma 1 (1) gárda (10) gyed (3) gyerek (10) gyerekülés (2) gyermekvállalás (5) gyes (3) h1n1 (2) hajléktalan (2) hamisítvány (1) hírlevél (1) hivatal (5) igazságszolgáltatás (11) influenza (2) informatika (4) irigység (5) iskolabusz (3) iskolarendszer (7) ítélet (1) jobbik (14) jövő (18) kamera (4) kampány (16) kdnp (3) képviselő (12) kerékbilincs (1) kisebbség (7) kismama (3) költségtérítés (2) koncert (1) konyha (2) kormány (14) kormányportál (2) környezetvédelem (5) korrupció (23) közalkalmazott (5) közbeszerzés (9) közbiztonság (11) közlekedés (24) köztársasági elnök (6) köztisztviselő (4) külföld (7) kultúra (6) kulturális főváros (2) legnépszerűbb (4) levelezés (2) lmp (2) máv (7) mcf (1) mdf (3) mesterséges dugó (3) mezőgazdaság (3) miniszterelnök (3) mszp (16) munkahét (1) munkáspárt (1) népszámlálás (1) nyaralás (3) nyelv (1) nyelvvizsga (1) oktatás (9) önkormányzat (20) öntudat (9) ortt (5) otthon (2) pályázat (5) panel (1) parkolás (6) parlament (7) pártfinanszírozás (4) pártkassza (2) pécs2010 (2) példa (5) plakát (3) posta (1) postás (1) pszáf (2) reklámtevékenység (6) rendőrség (2) roma (3) röviden (11) segély (2) spam (1) sport (5) szavazás (8) szdsz (3) személyiségi jog (3) szív (1) szobor (1) sztrájk (4) támogatás (23) távhő (2) távmunka (2) tej (1) törvény (7) transzplantáció (1) turul (3) ügyfélkapu (4) ügyintézés (5) úszás (2) vagyon (10) választás (16) vallás (1) válság (8) vastehén (1) vesztegetés (7) vírus (1) víz (2) vpop (1) zaj (3) zsidó (2) [hazai] (20) [külföldi] (1) Címkefelhő

Bürökrácia leépítés

2009.07.31. 23:40 neokon

Kezdhetnénk magasabb körökben a létszámcsökkentést. Egy ekkora országnak elegendő lenne akár 100 parlamenti képviselő is, ráadásul könnyebb is lenne számolni a megszerzett szavazatok arányával, hiszen ahány képviselő annyi százalék vagy fordítva. Mondjuk a parlamenti küszöböt is jóval 5% alatt kellene meghúzni, mondjuk 1%-nál, hiszen ha valakinek egy jelöltje már bejut akkor miért ne tudná a választók érdekeit képviselni. Tulajdonképpen a mostani rendszerbe is lejjebb lehetne tolni az a határt, hogy olyan erők is labdába rúghassanak, akik egyébként csak vegetálnak, pedig néhány százalékos támogatottságra számíthatnának. Most, hogy csökkentettük a képviselők számát, essünk neki a minisztériumoknak az állami cégeknek és mindenkit küldjünk el aki nem tud legalább három oldalas munkaköri leírást írni a saját tevékenységéről, részletezve, hogy miért felelős, pontosan mivel foglalkozik a munkaideje alatt. Nem árt a környezet a feletteseken kívül a beosztottak és közvetlen munkatársak egymásról készült véleményének felhasználása, mert ki tudná jobban, hogy pontosan kit helyeztek oda rokoni szálak vagy külalak alapján, mint azok akiknek az életét bonyolultabbá teszi. Fel kell számolni a kávézó klubokat, meg kell szüntetni a szakértelem hiányát, folyamatos és eredményes továbbképzési és ellenőrzési rendszert kell bevezetni, és aki ezt ennek nem veti alá magát önként az már mehet is, természetesen három felszólítás után és végkielégítés nélkül. Erről eszembe is jutott, hogy a képviselőink miért is kapnak végkielégítést ha lejár a mandátumuk?

Miután a köztisztviselőket megszórtuk, jöhetnek a közalkalmazottak, de nem ám azok akik valóban csinálnak is valami a napi nyolc órás munkaidőben, hanem előbb a vezetői szint. Ugyanazzal a módszerrel, hisz ha nem talál magának elfoglaltságot, vagy nem tudja pontosan megfogalmazni, hogy mit is kell tennie a cég hatékonyabb működése érdekében, akkor nagy valószínűséggel nincs rá szükség. Továbbá lehet hatékonyságot növelni és létszámot csökkenteni, veszteséget termelő részek kiszervezésével, van mikor egy külsős profitorientált cég jobban tud megoldani helyzeteket, mint egy állami apparátus, ráadásul egy magánzónak van lehetősége más cégeket is megkeresni a szolgáltatásával, ezzel növelni hatékonyságát és kihasználtságát, mely által valóban gazdaságosan tud működni.

Természetesen fontos, hogy az állami intézmények működését fenntartsuk, de jelenleg találomra elküldhetnénk a fizetést kapók felét és még mindig nem vennénk észre jelentős eltérést az ügymenetben. Lassabb már biztosa nem lesz!

Ha nem is elbocsájtással de a fizetések drasztikus csökkentésével is jó eredményeket lehet elérni. Nem pontosan értem, hogy egy állami cégben dolgozónak miért kell a versenyszférával azonos fizetési szintet biztosítani, hiszen ez egy állami cég. Ha annyira bízik magában akkor menjen csak találjon magának egy magáncéget ahol majd alkalmazzák, magas fizetéssel, számonkérés nélkül, következmények nélkül, persze, hogy maradni akar majd az alacsonyabb bérért is. Ez is lehet egy szelekciós szempont, hiszen aki annyira ragaszkodik az állásához, hogy még egy igazán drasztikus fizetéscsökkentést is bevállal, az valószínűleg más munkát nem igen fog tudni ellátni.

Van biztosan ezer másik módja annak, hogy az állami apparátuson spórolni tudjunk, de jelenleg igazi változások nem következnek be, ezért inkább küldjük el egy részüket és szorítsuk keretek közé a létszámot, hogy soha többet ne kelljen azzal foglalkoznunk, hogy miért fizetünk feleslegesen naplopókat? Hiszen akárhonnan is nézzük mi fizetjük őket.

Még annyit, hogy néhány napja került sor annak bemutatására, hogy mely politikusaink nem szólaltak fel és mégis kaptak fizetést. Nincs persze közvetlen összefüggés a sok felszólalás és az elvégzett munka között, de talán valami kevés akad!


Kapcsolódó bejegyzések:
Az ORTT majd jól megmondja mit közvetítsenek
Nem lehet mindenkinek többet adni
Ötszázzal vezetnek a többiek előtt
Oszkó loggia
Tudjuk a megoldást de azért se mondjuk
Kisebb parlament
Párttámogatás önkormányzati módra
Ügyintézés
Fizetéscsökkentés
Ügyfélkapu fejlesztés értünk

Kapcsolódó cikk:
Lapátra a haszontalan közalkalmazottakkal - Kitekintő
Kik "némák" a magyar parlamentben? - Inforádió

Szólj hozzá!

Címkék: parlament önkormányzat bürokrácia képviselő fizetés pártfinanszírozás közalkalmazott köztisztviselő átszervezés

A bejegyzés trackback címe:

https://neokonzervativ.blog.hu/api/trackback/id/tr891279474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása