Hírlevél

Add meg az e-mail címedet:

Neokon

"Amikor az ember osztja a többség véleményét, eljött az idő a gondolkodásra!" - Mark Twain "A konzervatív dogmatika szerint az emberek alapvetően nem egyenlőek fizikai és szellemi képességeikben, lehetőségeikben (a jogi egyenlőség természetesen ettől függetlenül fennáll)." - Wikipédia, a szabad enciklopédia

Twitter

Kommentek

Címkék

adó (13) áfa (1) alkohol (2) alkotmány (4) államosítás (2) állat (3) állatkínzás (3) állatvédelem (3) áram (1) aszály (1) átszervezés (18) autópálya (3) bank (1) befektetés (7) bérlemény (1) besúgás (3) bíróság (4) bizonytalanság (9) bkv (15) bontás (3) börtön (6) bűnözés (14) bürokrácia (20) cigány (7) cím (1) diploma (2) dohányzás (2) egészségügy (13) elektronikus (4) elnézés (5) energia (3) építkezés (2) erkölcs (9) eu (9) európa (12) felelősség (16) felvonulás (5) fidesz (22) fizetés (11) főbíró (2) foci (2) fogyasztóvédelem (13) főpolgármester (4) forma 1 (1) gárda (10) gyed (3) gyerek (10) gyerekülés (2) gyermekvállalás (5) gyes (3) h1n1 (2) hajléktalan (2) hamisítvány (1) hírlevél (1) hivatal (5) igazságszolgáltatás (11) influenza (2) informatika (4) irigység (5) iskolabusz (3) iskolarendszer (7) ítélet (1) jobbik (14) jövő (18) kamera (4) kampány (16) kdnp (3) képviselő (12) kerékbilincs (1) kisebbség (7) kismama (3) költségtérítés (2) koncert (1) konyha (2) kormány (14) kormányportál (2) környezetvédelem (5) korrupció (23) közalkalmazott (5) közbeszerzés (9) közbiztonság (11) közlekedés (24) köztársasági elnök (6) köztisztviselő (4) külföld (7) kultúra (6) kulturális főváros (2) legnépszerűbb (4) levelezés (2) lmp (2) máv (7) mcf (1) mdf (3) mesterséges dugó (3) mezőgazdaság (3) miniszterelnök (3) mszp (16) munkahét (1) munkáspárt (1) népszámlálás (1) nyaralás (3) nyelv (1) nyelvvizsga (1) oktatás (9) önkormányzat (20) öntudat (9) ortt (5) otthon (2) pályázat (5) panel (1) parkolás (6) parlament (7) pártfinanszírozás (4) pártkassza (2) pécs2010 (2) példa (5) plakát (3) posta (1) postás (1) pszáf (2) reklámtevékenység (6) rendőrség (2) roma (3) röviden (11) segély (2) spam (1) sport (5) szavazás (8) szdsz (3) személyiségi jog (3) szív (1) szobor (1) sztrájk (4) támogatás (23) távhő (2) távmunka (2) tej (1) törvény (7) transzplantáció (1) turul (3) ügyfélkapu (4) ügyintézés (5) úszás (2) vagyon (10) választás (16) vallás (1) válság (8) vastehén (1) vesztegetés (7) vírus (1) víz (2) vpop (1) zaj (3) zsidó (2) [hazai] (20) [külföldi] (1) Címkefelhő

Ügyészség

2009.07.25. 23:58 neokon

Furcsa, hogy eddig nem kellett minden ügyhöz ügyész, de most, hogy kelleni fog 300-400 új ügyészre lesz szükség. Végig se gondolták, hogy milyen következményei vannak egy ilyen módosításnak. Lehet, hogy eddig nem kellett jelen lennie ügyésznek minden pernél, de jó lett volna ha van, hiszem valamelyest ő képviseli a vádat az ügyben. A változás bevezetése egyszerű, de hirtelen előkeríteni néhány száz ügyészt nem egyszerű feladat, egy új generáció felnevelése viszont több éves folyamat is lehet. Az ügyészség működésében, a folyamatos anomáliák is azt mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezettel, így nem is lesz elég egyszerűen növelni a létszámot, hanem a fejekben is tisztázni kell a pozíciókat. Megint egy olyan szabályt alkottak, aminek sem a következményeivel, sem a megvalósításával nem számoltak, valószínűleg azért, mert végig se gondolta senki, hogy milyen lehetőségek és kötelezettségek nyílnak meg. Ráadásul most a bírósági ítélethozatal idejének csökkentése lenne a cél, de ha még az ügyészek jelenlétére is kötelező várni, akkor bekerül a rendszerbe még egy hátráltató tényező, hiszen ha az ügyész nem tud jelen lenni a tárgyaláson akkor jön az elnapolás. Mindemellett némi tapasztalat sem árt egy ilyen munkakör betöltésénél, ami garantálja, vagy legalább valószínűsíti, hogy nem formai vagy eljárási hibákon fog elmenni egy-egy ügy.

Az ügyészek egyik feladata csak a bíróságokon való helytállás, egy sokkal fontosabb része a munkájuknak az ügyek felderítésében való közreműködés, akkor ezekben is emberhiánynak kellett lennie. Csak most tűnt fel, hogy nem tudja az ügyészség ellátni a feladatát, emberhiány miatt vagy ott nem zavart ez senkit? Valószínűleg nem, hiszen egy nagyobb ügycsoport ügyeit akár egy-két ügyész is el tudta terelgetni, olyan irányba, hogy ne legyen belőle balhé, vagy bírósági eljárás. Nem egyszer láttuk, hogy a nyilvánvaló dolgok is az ügyészségen csúsztak el, vagy, hogy egy magasabb beosztású ügyész könnyebben intéz el dolgokat, mint más kollégái.

Igazságot szolgáltatni lehet kevés emberrel is, de a törvényt szolgálni csak megfelelő létszámmal lehet, valóban a rendet és a jogbiztonságot szolgálja majd a létszámemelés? Nem inkább a bírói testületet vagy az ítélkezési gyakorlat változtatása lenne a célravezető? Kicsit be kellene gyorsítani a tárgyalásokat és akkor a mostani gárda elegendő lenne az ügyek felügyeletéhez. A nagyobb létszám nagyobb kiadásokkal is jár, ezt pedig nem a legjobb időpontban akarják növelni. Ha szükség is van rá, hogy létszámnövelést hajtsanak végre, akkor előbb egy hatékonysági vizsgálat nem ártott volna, hogy lássuk valóban szükség van erre, valóban itt van szükség rá, hogy a jelenlegi munkafolyamatok a lehető legjobb hatékonysággal működnek. Kétlem, hogy ez így lenne, sokkal inkább azt látom, hogy valamelyik politikai erő az ügyészségen belül növelni akarja a hatalmát.

Nem volt fontos, hogy az állam érdekeit eddig a bíróságokon is képviseljék, most viszont hirtelen előtérbe került. Van itt valami hiba én úgy látom. Ahelyett, hogy azzal foglalkoznának, hogyan kapcsolódnak egymáshoz az ügyek, vagy milyen jogkövetkezményei vannak egyes eseteknek, a legegyszerűbb perekhez rendelnek ki ügyészeket. Ha valaki teljesen alaptalanul vádol gyilkossággal vagy erőszakkal, akkor egy több éven át tartó huzavona indul meg, és mire tisztázni tudom a nevemet, már régen nincstelen vagyok, meghurcoltak, elvesztettem a hitelemet, és lehet már nincs se kedvem se erőm visszaperelni. Ilyen esetekben kellene inkább az ügyészségnek nyomozást indítani, majd pert, hogy a hobbiból feljelentgetők kedvét elvegyék a játszadozástól. De ez a helyezett a nagy beruházásokkal, melyeket néhány ember képes megakadályozni, ilyen-olyan indokkal, majd ahol kiderül, hogy ez csak egyes lobbicsoportok fizetett kampánya volt, ott sem indul eljárás az elkövetők ellen. Azt is láthatjuk lépten-nyomon, hogy nagyobb ügyeknél akár a főügyész is leállíthatja a nyomozást és akár az egész eljárást, mert csak az ő egyéni megítélése elég ehhez.

Ezért is biztos, hogy nincs rendben a rendszer, de nem létszám, hanem személyi problémák vannak, azok viszont sokkal súlyosabbak.


Kapcsolódó bejegyzések:
Szélsőjobb a közszolgálati médiában
Új Magyar Gárda
Gárda oszolj!
Turul szobor
Állatkínzás
Párttámogatás önkormányzati módra

Szólj hozzá!

Címkék: bürokrácia igazságszolgáltatás átszervezés

A bejegyzés trackback címe:

https://neokonzervativ.blog.hu/api/trackback/id/tr181268537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása