Hírlevél

Add meg az e-mail címedet:

Neokon

"Amikor az ember osztja a többség véleményét, eljött az idő a gondolkodásra!" - Mark Twain "A konzervatív dogmatika szerint az emberek alapvetően nem egyenlőek fizikai és szellemi képességeikben, lehetőségeikben (a jogi egyenlőség természetesen ettől függetlenül fennáll)." - Wikipédia, a szabad enciklopédia

Twitter

Kommentek

Címkék

adó (13) áfa (1) alkohol (2) alkotmány (4) államosítás (2) állat (3) állatkínzás (3) állatvédelem (3) áram (1) aszály (1) átszervezés (18) autópálya (3) bank (1) befektetés (7) bérlemény (1) besúgás (3) bíróság (4) bizonytalanság (9) bkv (15) bontás (3) börtön (6) bűnözés (14) bürokrácia (20) cigány (7) cím (1) diploma (2) dohányzás (2) egészségügy (13) elektronikus (4) elnézés (5) energia (3) építkezés (2) erkölcs (9) eu (9) európa (12) felelősség (16) felvonulás (5) fidesz (22) fizetés (11) főbíró (2) foci (2) fogyasztóvédelem (13) főpolgármester (4) forma 1 (1) gárda (10) gyed (3) gyerek (10) gyerekülés (2) gyermekvállalás (5) gyes (3) h1n1 (2) hajléktalan (2) hamisítvány (1) hírlevél (1) hivatal (5) igazságszolgáltatás (11) influenza (2) informatika (4) irigység (5) iskolabusz (3) iskolarendszer (7) ítélet (1) jobbik (14) jövő (18) kamera (4) kampány (16) kdnp (3) képviselő (12) kerékbilincs (1) kisebbség (7) kismama (3) költségtérítés (2) koncert (1) konyha (2) kormány (14) kormányportál (2) környezetvédelem (5) korrupció (23) közalkalmazott (5) közbeszerzés (9) közbiztonság (11) közlekedés (24) köztársasági elnök (6) köztisztviselő (4) külföld (7) kultúra (6) kulturális főváros (2) legnépszerűbb (4) levelezés (2) lmp (2) máv (7) mcf (1) mdf (3) mesterséges dugó (3) mezőgazdaság (3) miniszterelnök (3) mszp (16) munkahét (1) munkáspárt (1) népszámlálás (1) nyaralás (3) nyelv (1) nyelvvizsga (1) oktatás (9) önkormányzat (20) öntudat (9) ortt (5) otthon (2) pályázat (5) panel (1) parkolás (6) parlament (7) pártfinanszírozás (4) pártkassza (2) pécs2010 (2) példa (5) plakát (3) posta (1) postás (1) pszáf (2) reklámtevékenység (6) rendőrség (2) roma (3) röviden (11) segély (2) spam (1) sport (5) szavazás (8) szdsz (3) személyiségi jog (3) szív (1) szobor (1) sztrájk (4) támogatás (23) távhő (2) távmunka (2) tej (1) törvény (7) transzplantáció (1) turul (3) ügyfélkapu (4) ügyintézés (5) úszás (2) vagyon (10) választás (16) vallás (1) válság (8) vastehén (1) vesztegetés (7) vírus (1) víz (2) vpop (1) zaj (3) zsidó (2) [hazai] (20) [külföldi] (1) Címkefelhő

4-6 villamos pályafelújítás

2009.07.20. 23:33 neokon

Villamos pályafelújításkor nem gondolunk sem a segítséggel élőkre, sem a kismamákra, sem az idősekre! Hogy van ez? Hamarosan megkezdődik a 4-6 villamos pályafelújítása a fővárosban, ami már azért is furcsa, mert nem volt olyan rég mikor elkészült és egy ekkora felújítás még talán korai, ha rendesen megcsinálták. Ez most nem is annyira fontos, bár meg lehetne keresni a korabeli közbeszerzési pályázatot, és megnézni, hogy gondoltak-e arra, hogy egy rekonstrukció alkalmával, hogyan lehet kiváltani a villamosokat. Most kiderült, hogy nem nagyon. A BKV részéről elhangzott, a kérdésre, ami a mozgássérült utasok közlekedésének megnehezítését feszegette, hogy azért nem járnak majd a felújítás alatt alacsony padlós pótlóbuszok, mert a peron túl magas így a visszapillantó tükrök veszélyeztetnék a várakozókat, továbbá nem fér el két busz egymás mellett, ezt kellett volna már a tervezésnél figyelni, és egyébként nem jár túl sok mozgássérült a vonalon ők pedig meg tudják oldani másképpen az utazás. FELHÁBORÍTÓ! Ha csak az első két indokot hallom még el is tudtam volna fogadni, mert tényleg lehet néha kompromisszumot kötni, azért nem lenne rossz, ha miden egyéb BKV vonalon akadálymentesen lehetne közlekedni, úgy valóban lenne alternatíva, de így, hogy ezt még hozzátették már én is azt akarom, hogy oldják meg a helyzetet.

Tényleg egyet tudnék érteni az érvekkel, ha minden más vonal rendbe lenne rakva, ha az aluljárókba akadálymentesen lehetne lejutni, ha önállóan lehetne használni akár babakocsival is a metrót, ha a járdaszigetek legalább a sarkoknál egy szintbe kerülnének az úttesttel, ha mindenhol el lehetne férni a parkoló autók mellett!

Mindebben a legszörnyűbb, hogy mind ebben az esetben, mind a más járatokon, a vonatokon, a közintézményekben, vagy egy-egy boltban a kötelező akadálymentesítést húzzák-halasztják mindenféle indokokra hivatkozva, aminek rendszerint helyt is adnak a hatóságok, teljesen alaptalanul, mondván, hogy igen kevesen vannak a mozgássérültek. Ébredjenek már fel, hiszen az akadálymentesítés, nem a kerekesszékesek érdekében történik, ők inkább csak haszonélvezői kellene, hogy legyenek ezeknek az intézkedéseknek, ezeket a nehezen járók, az idősek, a babakocsival közlekedők szabad mozgásáért kellene megcsinálnunk, akik már jelentős mennyiséget képviselnek, ráadásul az utazóközönség nagy részét is ők teszik ki. Az orvoshoz, kúrára, barátkozni, vásárolni járó idősnek miért kell létrával megmásznia egy közlekedési eszközt, vagy miért kell sok-sok lépcsőn keresztül egy ügyfélszolgálatra bejutnia, gyerekkocsival miért használhatatlanok a járdák, miért nem lehet múzeumokba bejutni, csak a hátsó ajtón, akkor is csak bizonyos részekig, miért olyan nagy kérés, hogy lehessen autó nélkül is közlekedni a városban? Főleg, hogy az akadálymentesített részeket a rá nem szorulók is kényelmesen tudják használni, de fordítva ez nem igaz! A bevásárlókocsinak meg tudjuk csinálni a mozgó járdát, vagy a rámpát, az autóinknak elkészül a mélygarázs lejárat, vagy a parkolóház bejárat, ahonnan akadálymentesen juthatunk el a vásárlótérre, akkor miért nem éri meg mindez általánosságban mindenhol. Nem is nehezebb úgy tervezni, hogy akadálymentesek legyenek az épületek, csak nem szabad sajnálni az időt és szem előtt kell tartani a legújabb előírásokat. Nem kell megkerülni költségcsökkentés címén a feljárókat, a lift építést, vagy akár a kert építését, ismerni kell, hogy milyen eljárások bevezetésével lehet energiatakarékosabb egy épület, olyan mérnököket kell megbízni az építkezésekkel, a felújításokkal akik figyelembe veszik a legújabb kor elvárásait.

Lassan el kellene felejteni, hogy az átalakításokat, a kerekesszékesekre, vagy a mozgáskorlátozottakra toljuk és azzal indokoljuk a halogatást, hogy kevesen vannak nekik meg ugyan minek, meg sem éri és nem utaznak annyit. Mindig a kismamákat és az időseket tartsuk szem előtt és csak hozzájuk kapcsoljuk a fogyatékkal élőket! Kezdjen már egy kicsit változni a szemlélet és gondoljuk végig a dolgokat, vagy ha nem megy akkor egy emberért is tegyük meg azt amit a tömegekért megteszünk, ha csak egy kerekesszékes közlekedését javítani tudjuk hát tegyük meg, nem kerül többe ha gondolunk rájuk, csak akkor ha nem és utólagosan kell megoldanunk a helyzetet.

Tehát kerékre fel és követeljük, hogy oldja meg a helyzetet a BKV a kismamák, és a nehezen járók érdekében, ne pedig azért, hogy a mozgáskorlátozottak virgonckodjanak, és randalírozhassanak a járatokon.


Kapcsolódó bejegyzések:
Fővárosi káosz
Kerékpárút a Nagykörúton
BKV kamerázhat vagy tilos

Személyi kérdések a BKV-nál
Gazdaságos gazdálkodás
Négy napos munkahét
Közös közlekedés
Fordítva ülünk a lovon
Jövőnk letéteményesei

Szólj hozzá!

Címkék: gyerek bkv kismama európa felelősség fogyasztóvédelem bontás átszervezés elnézés

A bejegyzés trackback címe:

https://neokonzervativ.blog.hu/api/trackback/id/tr791257796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása