Hírlevél

Add meg az e-mail címedet:

Neokon

"Amikor az ember osztja a többség véleményét, eljött az idő a gondolkodásra!" - Mark Twain "A konzervatív dogmatika szerint az emberek alapvetően nem egyenlőek fizikai és szellemi képességeikben, lehetőségeikben (a jogi egyenlőség természetesen ettől függetlenül fennáll)." - Wikipédia, a szabad enciklopédia

Twitter

Kommentek

Címkék

adó (13) áfa (1) alkohol (2) alkotmány (4) államosítás (2) állat (3) állatkínzás (3) állatvédelem (3) áram (1) aszály (1) átszervezés (18) autópálya (3) bank (1) befektetés (7) bérlemény (1) besúgás (3) bíróság (4) bizonytalanság (9) bkv (15) bontás (3) börtön (6) bűnözés (14) bürokrácia (20) cigány (7) cím (1) diploma (2) dohányzás (2) egészségügy (13) elektronikus (4) elnézés (5) energia (3) építkezés (2) erkölcs (9) eu (9) európa (12) felelősség (16) felvonulás (5) fidesz (22) fizetés (11) főbíró (2) foci (2) fogyasztóvédelem (13) főpolgármester (4) forma 1 (1) gárda (10) gyed (3) gyerek (10) gyerekülés (2) gyermekvállalás (5) gyes (3) h1n1 (2) hajléktalan (2) hamisítvány (1) hírlevél (1) hivatal (5) igazságszolgáltatás (11) influenza (2) informatika (4) irigység (5) iskolabusz (3) iskolarendszer (7) ítélet (1) jobbik (14) jövő (18) kamera (4) kampány (16) kdnp (3) képviselő (12) kerékbilincs (1) kisebbség (7) kismama (3) költségtérítés (2) koncert (1) konyha (2) kormány (14) kormányportál (2) környezetvédelem (5) korrupció (23) közalkalmazott (5) közbeszerzés (9) közbiztonság (11) közlekedés (24) köztársasági elnök (6) köztisztviselő (4) külföld (7) kultúra (6) kulturális főváros (2) legnépszerűbb (4) levelezés (2) lmp (2) máv (7) mcf (1) mdf (3) mesterséges dugó (3) mezőgazdaság (3) miniszterelnök (3) mszp (16) munkahét (1) munkáspárt (1) népszámlálás (1) nyaralás (3) nyelv (1) nyelvvizsga (1) oktatás (9) önkormányzat (20) öntudat (9) ortt (5) otthon (2) pályázat (5) panel (1) parkolás (6) parlament (7) pártfinanszírozás (4) pártkassza (2) pécs2010 (2) példa (5) plakát (3) posta (1) postás (1) pszáf (2) reklámtevékenység (6) rendőrség (2) roma (3) röviden (11) segély (2) spam (1) sport (5) szavazás (8) szdsz (3) személyiségi jog (3) szív (1) szobor (1) sztrájk (4) támogatás (23) távhő (2) távmunka (2) tej (1) törvény (7) transzplantáció (1) turul (3) ügyfélkapu (4) ügyintézés (5) úszás (2) vagyon (10) választás (16) vallás (1) válság (8) vastehén (1) vesztegetés (7) vírus (1) víz (2) vpop (1) zaj (3) zsidó (2) [hazai] (20) [külföldi] (1) Címkefelhő

Négy napos munkahét

2009.08.03. 23:20 neokon

Így a nyári szabadságolások és a folyamatos útfelújítások közepette egyre nagyobbnak tűnik a megszokott zsúfoltság a fővárosi utakon. Valamit tenni kellene és talán a gazdasági válság ennek megoldásában is segít. Szükséges csökkenteni a kiadások, hát csökkentsük drasztikusan, vezessük be a négy napos munkahetet, természetesen négy nap munka három nap pihenés és figyeljük mennyi változást hoz ez életünkben.

Azaz, hogy azok életében akik valóban le is dolgozzák az öt napot, hiszen nem egy állami cégnél tudjuk, hogy korántsem eszik olyan forrón a kását. Vannak akik csak minden második nap dolgoznak, vagy olyanok akik csak délelőtt vagy délután hajlandóak munkába menni, vagy munkához nyúlni, de az is általános, hogy a péntek már a hétvége része. Hiszen miért is kezdenénk neki, korán a pénteki robotnak, hogy úgyis rövidebb a nap, hiszen kettőkor már mehetünk haza. Ha már úgy sem kezdünk korán, akkor délelőtt akár foglalkozhatunk a hétvégi program szervezésével, vagy magán célú levelek, telefonok lebonyolításával. Dél körül jöhet az egy órás ebédszünet, amit a jól végzett munka elismeréseképpen még egy fél órával meg is fejelhetünk, de akkor már úgyis elment a nap nem érdemes belefogni semmiben, így egy órával a péntek vége előtt, így akár mehetünk is haza. És hány helyen van ez így az elképesztő, a kávézószakkörök úgy menekülnek a munka elől ahogy csak tudnak, ott fogják meg a könnyebbik végét a dolgoknak ahol lehet, viszont minden lehetőséget kihasználnak, hogy fontosságukat bizonygassák.

A lényeg, hogy nem a naplopókra gondolok, hanem a rendes termelő szervezetek költségeinek csökkentésére. Bár az is igaz, hogy ahol már bevezették, a négy napos munkahetet, ott pont a közalkalmazottakon lehetett a legnagyobbat spórolni, hiszen gondoljunk bele, hogy az ötödik napon csökken az elektromos áram fogyasztás, nem kell lifteket, fényforrásokat, számítógépeket egyéb használati tárgyakat üzemeltetni, nem kell takarítani, kisebb lesz a vízfogyasztás, a fűtést vagy a melegben a hűtést is vissza lehet venni, hiszen nincs akinek a közérzetét javítani kellene.

Csökken a környezetterhelés, több idő marad egyéb feladataink ellátásra. Kevesebb időt fogunk a dugóban tölteni, csökken a közlekedéssel, a munkába járásra, vagy ügyintézőhöz járás ideje, húsz százalékkal kevesebbet közlekedünk, így jelentősen csökkentjük a CO2 kibocsájtást, javul a levegő minősége és védjük a környezetet. Kevésbé lesz stresszes az életünk, több idő marad pihenésre, rekreációra, egy három napos hétvége jobban szervezhető, jobban fel lehet töltődni, a munkanapok fáradalmainak elviselésére.

A próbák már elindultak, csak az a kérdés, hogy valóban hasznos-e az átállás? Mert az biztos, hogy ha néhány órával előbb vagy később megyünk munkába, akkor elkerüljük a dugókat, vagy a csúcsforgalmat és van egy nap amikor egyáltalán nem kell munkahelyünk felé venni az irányt. De mi lesz ha mindenki átáll a négy napos munkahétre, akkor a dugók is visszajönnek, hisz megint ugyanabban az időpontban akar majd mindenki a városban közlekedni. Valóban egy nappal kevesebbet, de ki biztosít bennünket, hogy felszabaduló időben nem éppen a szórakoztató, bevásárló, pihenő centrumok irányába fog megnőni a forgalom, ezáltal a dugóban töltött idő? Valóban spórolhat egy cég, hiszen attól függetlenül, hogy nem dolgozik a munkaerő még a bérét meg kell termelni és ha öt nap alatt is nehéz akkor négy alatt még nehezebb lesz, ezt fedezni fogja, azaz ennél többet lehet nyerni a plusz egy nap leállással?

Majd a gyakorlati tapasztalatok alapján lehet erre következtetni, az viszont biztos, hogy egy hét nyaraláshoz csak négy nap szabadságra lenne szükség ebben az esetben, így ugyancsak 20%-al növekedne a szabadidő is. Szerintem érdemes lenne néhol nálunk is bevezetni hasonlót, csak a próba kedvéért. Persze félő az lenne a vége állami cégeknél, hogy indulhat a dolgozók ötödének leépítése, mert kiderül, hogy négy nap alatt ugyanannyi munkát nem végeznek el mint öt nap alatt, viszont fizetjük őket feleslegesen. A parkolási társaságok biztosan buknának a dolgon, hiszen egy nappal rövidülni a sarcolási időszak hetente!

Azért próbára fel, ahol csak lehet irány a négy napos hét! Pihenjünk többet, dolgozzunk jobban!


Kapcsolódó bejegyzések:
OrangeWays konkurencia lenne a Volánnak
Dugódíj
Parkolási Centrum
4-6 villamos pályafelújítás
Parkolási tarifa emelés
Iskolabuszból Tanulójárat
Mesterséges dugó

Szólj hozzá!

Címkék: közlekedés önkormányzat nyaralás átszervezés munkahét

A bejegyzés trackback címe:

https://neokonzervativ.blog.hu/api/trackback/id/tr941275390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása