Hírlevél

Add meg az e-mail címedet:

Neokon

"Amikor az ember osztja a többség véleményét, eljött az idő a gondolkodásra!" - Mark Twain "A konzervatív dogmatika szerint az emberek alapvetően nem egyenlőek fizikai és szellemi képességeikben, lehetőségeikben (a jogi egyenlőség természetesen ettől függetlenül fennáll)." - Wikipédia, a szabad enciklopédia

Twitter

Kommentek

Címkék

adó (13) áfa (1) alkohol (2) alkotmány (4) államosítás (2) állat (3) állatkínzás (3) állatvédelem (3) áram (1) aszály (1) átszervezés (18) autópálya (3) bank (1) befektetés (7) bérlemény (1) besúgás (3) bíróság (4) bizonytalanság (9) bkv (15) bontás (3) börtön (6) bűnözés (14) bürokrácia (20) cigány (7) cím (1) diploma (2) dohányzás (2) egészségügy (13) elektronikus (4) elnézés (5) energia (3) építkezés (2) erkölcs (9) eu (9) európa (12) felelősség (16) felvonulás (5) fidesz (22) fizetés (11) főbíró (2) foci (2) fogyasztóvédelem (13) főpolgármester (4) forma 1 (1) gárda (10) gyed (3) gyerek (10) gyerekülés (2) gyermekvállalás (5) gyes (3) h1n1 (2) hajléktalan (2) hamisítvány (1) hírlevél (1) hivatal (5) igazságszolgáltatás (11) influenza (2) informatika (4) irigység (5) iskolabusz (3) iskolarendszer (7) ítélet (1) jobbik (14) jövő (18) kamera (4) kampány (16) kdnp (3) képviselő (12) kerékbilincs (1) kisebbség (7) kismama (3) költségtérítés (2) koncert (1) konyha (2) kormány (14) kormányportál (2) környezetvédelem (5) korrupció (23) közalkalmazott (5) közbeszerzés (9) közbiztonság (11) közlekedés (24) köztársasági elnök (6) köztisztviselő (4) külföld (7) kultúra (6) kulturális főváros (2) legnépszerűbb (4) levelezés (2) lmp (2) máv (7) mcf (1) mdf (3) mesterséges dugó (3) mezőgazdaság (3) miniszterelnök (3) mszp (16) munkahét (1) munkáspárt (1) népszámlálás (1) nyaralás (3) nyelv (1) nyelvvizsga (1) oktatás (9) önkormányzat (20) öntudat (9) ortt (5) otthon (2) pályázat (5) panel (1) parkolás (6) parlament (7) pártfinanszírozás (4) pártkassza (2) pécs2010 (2) példa (5) plakát (3) posta (1) postás (1) pszáf (2) reklámtevékenység (6) rendőrség (2) roma (3) röviden (11) segély (2) spam (1) sport (5) szavazás (8) szdsz (3) személyiségi jog (3) szív (1) szobor (1) sztrájk (4) támogatás (23) távhő (2) távmunka (2) tej (1) törvény (7) transzplantáció (1) turul (3) ügyfélkapu (4) ügyintézés (5) úszás (2) vagyon (10) választás (16) vallás (1) válság (8) vastehén (1) vesztegetés (7) vírus (1) víz (2) vpop (1) zaj (3) zsidó (2) [hazai] (20) [külföldi] (1) Címkefelhő

[Hazai] Befektetői bizalom

2009.11.23. 23:32 neokon

Kis ország vagyunk és ezt ideje lenne már belátni. Nem tudunk a külföldi tőke nélkül életben maradni, nincsen meg minden nyersanyagunk, hogy önállósítani tudjuk magunkat, ráadásul jobban gurul a szekér, ha egy irányba megyünk a forgalommal, mint ha az árral szemben próbálkozunk. Azt már Orbán Viktor is belátta, hogy 20 év kell legalább ahhoz, hogy energia szempontból függetlenné váljunk, de ehhez is iszonyatosan nagy erőfeszítéseket kell tenni és nem 19 év múlva elkezdeni azokat. Egy folyamatos építkezésbe kell kezdeni, amit nem tudunk elvégezni egyedül, nincs meg hozzá az erőnk, a pénzünk és a tudásunk se, ráadásul nem érdeke a jelenlegi energia szállítóknak, hogy leváljunk, tehát ők még egy kicsit hátráltatni is fogják a folyamatot, így még jobban jönnek majd a barátok.

És pont a leendő barátainktól próbálunk megszabadulni rövid úton. Lépten nyomon azt hisszük, hogy nekünk mindent szabad. Nézzük csak, hogy javíthattuk volna a megítélésünket egy kicsit jobban. Volt az a bizonyos Grippen ügy, mikor is nem engedtük a Svédeket nyomozni, azaz csak szórványosan segítettük őket, vagy talán hátráltattuk is. Ott vannak az útépítési közbeszerzések, ahol csak olyan cégek indulhatnak, akik legalább 1 km autópályát átadtak már az ország területén, ez is egy olyan pályázati kiírás amikor nem is néztük meg, hogy mit rontottunk el az elején, csak arra koncentráltunk, hogy betartassuk a rossz pályázatot. Majd jött a Colbert-híd ügy, amikor a hozzá nem értés magasiskoláját mutattuk be és a világhálóra kitettünk egy szavazást, ahol bárki annyit kattintott amennyit csak akart, így nem csoda, hogy rámozdultak az amerikai választópolgárok és máris lett neve a hídnak, amit jófej módon mégis másként neveztünk el. Milyen megfontolás vezette a döntéshozókat, azt fel sem foghatom, kit érdekel egy híd neve, rajta van a térképen, ki van írva az útjelző táblákon, de egyébként nem jelent semmit. De iszonyatosan nagy reklámot jelentett volna a kis országunknak, ráadásul jófejek lehettünk volna a világ szemében, de nem. Mi a rengeteg jó lehetőség helyett kiválasztottuk az egyetlen amivel bebuktattuk magunkat. A történet beírta magát a wikipédiába is. Végül a negyedik példa, a gázválság, mikor Szerbia néhány napi fagyoskodás után kért némi gázt tőlünk, mi pedig gondolkodás nélkül nem adtunk, pedig már látszott a válság vége, sőt nyugatról mi is kaptunk még utánpótlást, így elsőre iszonyatosan nagy presztízsveszteséget könyvelhettünk el, majd később úgy döntöttünk mégis adunk. De miért nem lehetett rögtön, az első szóra? Nem csak a térségben vagyunk egymásra utalva, egész bolygónk igen apró, ráadásul bármikor jöhet egy fordított helyzet, és talán bízhatunk benne, hogy jó tett helyébe jót várj.

A jó hírnevünkön van csorba rendesen, és ez csak néhány sarkalatos példa, volt még jó néhány melléfogásunk, de ami az utóbbi időben történik az tényleg mindennek a teteje. Itt volt a Pécsi Vízmű francia tulajdonosainak kiebrudalása, majd a rádiótender, ahol a kiírással volt az igazi baj, nem azzal, hogy nem azok nyertek akik eddig birtokon belül volta, és itt van a legújabb a parkolási rendszer "államosítása". Ha kell egy jól menő cég egy politikusnak vagy rokonának akkor valahogy elintézi a tisztelt ház, hogy meg is szerezzék, vagy ha nem akkor úgy tűnik.

Elveszítjük a befektetők bizalmát, mert nem csak az aktuális tőkéjüket kockáztatják, hanem sok-sok év munkáját, és nem tesznek be a rendszerbe még több pénzt, ha nem lehetnek biztosak benne, hogy nem kerül mindenük az államhoz, ha úgy gondolja a politika, hogy szüksége van a vadászterületre. Durva lépés ide vagy oda, de Amerikai Egyesült Államok, Belgium, Franciaország, Hollandia, Japán, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia és Svájc megelégelte, hogy az országunk vezetői minden szabályt áthágnak és ők nálunk pontosabban látják, hogy a bűn melegágya a korrupció. Mely súlyosabb formában a terrorizmus támogatása, így tűzzel-vassal irtandó. Ráadásul, ha a nyugati tőke kivonul, nekünk pedig befektetőre van szükségünk akkor honnan jön majd?

Sokat kritizálják a kormányzatot, hogy lefeküdt az IMF-nek, de be kell látnunk, mindent a gazdaság irányít és jelenleg az IMF tartja a kezében, gazdaságunk szívét, azaz tartja életben az országot. Így ha tetszik ha nem, az van amit ők mondanak, bármennyire is szeretnénk a tényekkel nem érdemes vitatkozni. Be kell látni, hogy sem a kormányváltás, sem a szélsőségek előretörése nem fogja megoldani a befektetői bizalom kérdését, itt belső változtatásra van szükség.

Tisztává kell tenni a választásokat, csökkenteni kell a követhetetlen állami pénzmozgás mértékét, meg kell szüntetni az iszonyatosan buta közbeszerzési eljárásokat, fel kell függeszteni a korrupt szerződéseket. Saját magunknak kell normákat felállítani, elindulni kifelé a gödörből és minden segítséget megragadni, akár kívülről akár belülről jön.


Kapcsolódó bejegyzések:
Rövid-hosszútávú költségvetés
Cenzúra és államosítás a XXI. században
Nyilvános korrupció az országos frekvencia döntés
Vesztegetés
Látjuk de nem vesszük észre

3 komment

Címkék: jövő pályázat európa korrupció bizonytalanság befektetés autópálya energia támogatás pártfinanszírozás [hazai]

A bejegyzés trackback címe:

https://neokonzervativ.blog.hu/api/trackback/id/tr211540999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2009.11.25. 07:39:37

Ööö, akkor szerinted Colbertről kellet volna elnevezni a hidat, akkor lettünk volna jófejek? Az hogy, balfékek voltak a szavazás kiírói, az nagyon igaz. Simán lehetett volna magyar IP címekre korlátozni és a dupla kattintást kiszűrni.

neokon · http://neokonzervativ.blog.hu/ 2009.11.25. 09:41:18

Igen róla kellett volna elnevezni és egyben igen nagy hírverés lett volna belőle, az ország megítélése sokat javult volna. Egyben látták volna, hogy megtartjuk, mert ha már egyszer elrontottuk a kiírást akkor tartanunk kellett volna hozzá magunkat és nem második kört kiírni, ahol megint nem a Megyeri elnevezés nyert.

Ez egyszerű következetesség, felelősség vállalás, belátás kérdése, és igazán semmit nem vesztettünk volna vele, ha úgy hívják a hidunkat, hogy Colbert. Valójában szerintem csak nyerni lehetett volna vele. Például turistákat, vagy akár befektetőket is, de ha küldünk neki egy kis réz híd másolatot az íróasztalára, akkor egy állandó reklámfelületet vásároltunk volna az országnak. És nem csak Amerikában nézik, az egész világra eljut a Colbert riport ilyen vagy olyan formában. Van amit be kell vállalni!

Nagyon nagy égés, hogy ekkora lúzer volt a pályázat, ki volt az aki úgy gondolta, hogy az internet csak a magyarok számára elérhető?:D

2009.11.25. 10:23:30

@neokon: Láttad a magyar nagykövetet Colbert-nál? Nagyon fájin volt, ő elmagyarázta, miért nem lehet Colbert: ahhoz előbb meg kell halnia. Az ipse majd kiesett a székéből a meghökkenéstől :-). (De lehet, hogy csak eljátszotta, bár nem úgy tűnt.)

De egyébként se értek egyet. Van egy jó mondás: csak az ökör következetes. Van akinek ki kellett volna állnia és elmondani, mekkora marhák voltunk. Ez az, ami szimpatikus lett volna.
süti beállítások módosítása