Hírlevél

Add meg az e-mail címedet:

Neokon

"Amikor az ember osztja a többség véleményét, eljött az idő a gondolkodásra!" - Mark Twain "A konzervatív dogmatika szerint az emberek alapvetően nem egyenlőek fizikai és szellemi képességeikben, lehetőségeikben (a jogi egyenlőség természetesen ettől függetlenül fennáll)." - Wikipédia, a szabad enciklopédia

Twitter

Kommentek

Címkék

adó (13) áfa (1) alkohol (2) alkotmány (4) államosítás (2) állat (3) állatkínzás (3) állatvédelem (3) áram (1) aszály (1) átszervezés (18) autópálya (3) bank (1) befektetés (7) bérlemény (1) besúgás (3) bíróság (4) bizonytalanság (9) bkv (15) bontás (3) börtön (6) bűnözés (14) bürokrácia (20) cigány (7) cím (1) diploma (2) dohányzás (2) egészségügy (13) elektronikus (4) elnézés (5) energia (3) építkezés (2) erkölcs (9) eu (9) európa (12) felelősség (16) felvonulás (5) fidesz (22) fizetés (11) főbíró (2) foci (2) fogyasztóvédelem (13) főpolgármester (4) forma 1 (1) gárda (10) gyed (3) gyerek (10) gyerekülés (2) gyermekvállalás (5) gyes (3) h1n1 (2) hajléktalan (2) hamisítvány (1) hírlevél (1) hivatal (5) igazságszolgáltatás (11) influenza (2) informatika (4) irigység (5) iskolabusz (3) iskolarendszer (7) ítélet (1) jobbik (14) jövő (18) kamera (4) kampány (16) kdnp (3) képviselő (12) kerékbilincs (1) kisebbség (7) kismama (3) költségtérítés (2) koncert (1) konyha (2) kormány (14) kormányportál (2) környezetvédelem (5) korrupció (23) közalkalmazott (5) közbeszerzés (9) közbiztonság (11) közlekedés (24) köztársasági elnök (6) köztisztviselő (4) külföld (7) kultúra (6) kulturális főváros (2) legnépszerűbb (4) levelezés (2) lmp (2) máv (7) mcf (1) mdf (3) mesterséges dugó (3) mezőgazdaság (3) miniszterelnök (3) mszp (16) munkahét (1) munkáspárt (1) népszámlálás (1) nyaralás (3) nyelv (1) nyelvvizsga (1) oktatás (9) önkormányzat (20) öntudat (9) ortt (5) otthon (2) pályázat (5) panel (1) parkolás (6) parlament (7) pártfinanszírozás (4) pártkassza (2) pécs2010 (2) példa (5) plakát (3) posta (1) postás (1) pszáf (2) reklámtevékenység (6) rendőrség (2) roma (3) röviden (11) segély (2) spam (1) sport (5) szavazás (8) szdsz (3) személyiségi jog (3) szív (1) szobor (1) sztrájk (4) támogatás (23) távhő (2) távmunka (2) tej (1) törvény (7) transzplantáció (1) turul (3) ügyfélkapu (4) ügyintézés (5) úszás (2) vagyon (10) választás (16) vallás (1) válság (8) vastehén (1) vesztegetés (7) vírus (1) víz (2) vpop (1) zaj (3) zsidó (2) [hazai] (20) [külföldi] (1) Címkefelhő

Betegségügy

2009.09.18. 23:38 neokon

Már látom is amint a választási győzelem napján, mindenki megelégedve nyugtázza, hogy a most megválasztott kormány mennyivel jobb, mint az előző. Rögtön lesz pénz a mezőgazdaság rendbetételére, megindul a gazdasági fejlődés, rendben fognak működni az addig hibásan üzemelő állami és önkormányzati cégek, lesz pénz mindenre, többek között az egészségügy rendbetételére. Az a baj mindezzel, hogy nem csak most és majd akkor, hanem folyamatosan csak adminisztratív intézkedésekkel próbáljuk rendbe rakni a dolgainkat, vagy egyszerűen több pénzt akarunk az államtól a lukas vödörbe, ahelyett, hogy megváltoztatnánk a gyakorlatot, megkeresnénk, hol folyik el a pénzt és átalakítanánk magukat a folyamatokat, hogy valóban legyen változás.

A jelenlegi ellenzék szerint, amit az egészségügyben érdekelt vezetők is támogatnak, úgy kellene változást hozni az egészségügy finanszírozásába, hogy nem változik semmi csak több pénz jut rá. Ez elég furcsa hozzáállás, hiszen mindent lehet, csak éppen több pénzt nem lehet adni mindenkinek, válság idején pedig inkább kevesebb jut, mint korábban. A beszállítók, a gyógyszer és egyéb segédeszköz gyárak élik világukat, kiemelkedő profitot mutatnak ki még ilyen körülmények között is, az orvosok nem a fizetésükből élnek, mint eddig sem, az intézmények fenntartására nem költenek, így egyre jobban leromlik az állapotuk, nem újítják fel a gépparkot, mert kell e pénz a drága üzemeltetésre, nem zárják be a felesleges kórházakat, mert felháborodás lenne belőle, viszont a magántőke megjelenését is ott akadályozzák ahol csak lehet. Nem hagyják, hogy kilépjenek az emberek az egészségügyi járulék fizetési körből, hogy csak a saját ellátásuk finanszírozását oldhassák meg, és a megtermelt pénzükből ne egy színvonaltalan szolgáltatásokat nyújtó rendszert fizessenek. Amíg nem lesz konkurenciája a jelenlegi rendszernek nem várhatunk jobbat, nincs az a kényszerítő erő ami rábírná a jelenleg az egészségügyi finanszírozásból élőket, hogy változtassanak bármin is. Főleg, hogy hozzájuk folyik be a pénzek jelentős része, amiből bőven telik rá, hogy lobbizzanak saját érdekeikben akár képviselőknél, akár pártoknál. Mi magunk finanszírozzuk a saját kivégzésünket és az egészségügy temetését, miközben a segítő kezek csak pénzt vesznek ki a zsebünkből.

Panaszkodni természetesen sokkal könnyebb, mint változtatni a dolgok menetén. Mint mindig most is várjuk a megváltót, aki majd rendet tesz és minden úgy lesz ahogy nekünk jó. A baj csak az, hogy egy másik párt, egy új kormány sem fog tudni csodát tenni, nem attól lesz jobb, hogy a gazdasági fejlődésnek már irányt adnak, hogy az eddigitől eltérő prioritásokat határoznak meg, de még csak nem is attól ha valahol találnak többlet forrást a finanszírozáshoz. Csak akkor lesz jobb ha végre szembe tudunk nézni az eddig szőnyeg alá söpört problémákkal és tényleg azokra hallgatunk akik változtatni akarnak, még akkor is ha nem fűződik hozzá anyagi érdekük vagy kifejezetten hátrányosan érinti őket bizonyos szempontból az átalakulás.

Az egészségügyet is mint, minden más állami feladatot csak a befizetett adókból tudja az állam fenntartani, most ne nézzük a hálapénzt, mert az az asztal alatt cserél gazdát, és nem is lehet igazán számítani rá, hogy valaha az egészségügy felvirágoztatásában fog segíteni, sokkal inkább az autókereskedelem, az ingatlanpiac, a luxuscikk üzletek forgalmát növeli. De ha nem fizetünk elegendő közterhet, vagy csak egyszerűen egyáltalán nem fizetünk adót, akkor nincs miből állni a költségeket, ha pedig úgy látjuk, hogy nem is érdemes befizetnünk, mert a rosszul működő rendszerből csak kilopják a pénzünket, akkor miért gátoljuk meg, hogy változás történjen? Ha minden forintunk az általunk választott egészségügyi szolgáltatóhoz megy és látjuk, hogy az jól gazdálkodik a rábízott megtakarításunkkal, akkor sokkal szívesebben áldozunk rá, és talán sokkal többet is.

Az egészségügy is befektetés, befektetés az életbe, mert az egészséges ember tud, jobban tud és többet tud dolgozni, hasznot hajt magának, cégének az országnak, így ha jól működnek a rendszerek akkor több jut mindenkinek. Az életbe való befektetés hosszú távon kifizetődő kötvényforma.

Nem szabad az egészségügyet sem szent tehénként kezelni, mert mint olyan igen sok járványt terjeszthet.


Kapcsolódó bejegyzések:
Hókotrás
STOP Bajnai csomag
H1N1 védőoltás
Háziorvosi jelentés
Kórházak a válság szélén

Jövőnk letéteményesei
Végre kapott szívet

Szólj hozzá!

Címkék: befektetés egészségügy adó támogatás vesztegetés

A bejegyzés trackback címe:

https://neokonzervativ.blog.hu/api/trackback/id/tr111391957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása