Hírlevél

Add meg az e-mail címedet:

Neokon

"Amikor az ember osztja a többség véleményét, eljött az idő a gondolkodásra!" - Mark Twain "A konzervatív dogmatika szerint az emberek alapvetően nem egyenlőek fizikai és szellemi képességeikben, lehetőségeikben (a jogi egyenlőség természetesen ettől függetlenül fennáll)." - Wikipédia, a szabad enciklopédia

Twitter

Kommentek

Címkék

adó (13) áfa (1) alkohol (2) alkotmány (4) államosítás (2) állat (3) állatkínzás (3) állatvédelem (3) áram (1) aszály (1) átszervezés (18) autópálya (3) bank (1) befektetés (7) bérlemény (1) besúgás (3) bíróság (4) bizonytalanság (9) bkv (15) bontás (3) börtön (6) bűnözés (14) bürokrácia (20) cigány (7) cím (1) diploma (2) dohányzás (2) egészségügy (13) elektronikus (4) elnézés (5) energia (3) építkezés (2) erkölcs (9) eu (9) európa (12) felelősség (16) felvonulás (5) fidesz (22) fizetés (11) főbíró (2) foci (2) fogyasztóvédelem (13) főpolgármester (4) forma 1 (1) gárda (10) gyed (3) gyerek (10) gyerekülés (2) gyermekvállalás (5) gyes (3) h1n1 (2) hajléktalan (2) hamisítvány (1) hírlevél (1) hivatal (5) igazságszolgáltatás (11) influenza (2) informatika (4) irigység (5) iskolabusz (3) iskolarendszer (7) ítélet (1) jobbik (14) jövő (18) kamera (4) kampány (16) kdnp (3) képviselő (12) kerékbilincs (1) kisebbség (7) kismama (3) költségtérítés (2) koncert (1) konyha (2) kormány (14) kormányportál (2) környezetvédelem (5) korrupció (23) közalkalmazott (5) közbeszerzés (9) közbiztonság (11) közlekedés (24) köztársasági elnök (6) köztisztviselő (4) külföld (7) kultúra (6) kulturális főváros (2) legnépszerűbb (4) levelezés (2) lmp (2) máv (7) mcf (1) mdf (3) mesterséges dugó (3) mezőgazdaság (3) miniszterelnök (3) mszp (16) munkahét (1) munkáspárt (1) népszámlálás (1) nyaralás (3) nyelv (1) nyelvvizsga (1) oktatás (9) önkormányzat (20) öntudat (9) ortt (5) otthon (2) pályázat (5) panel (1) parkolás (6) parlament (7) pártfinanszírozás (4) pártkassza (2) pécs2010 (2) példa (5) plakát (3) posta (1) postás (1) pszáf (2) reklámtevékenység (6) rendőrség (2) roma (3) röviden (11) segély (2) spam (1) sport (5) szavazás (8) szdsz (3) személyiségi jog (3) szív (1) szobor (1) sztrájk (4) támogatás (23) távhő (2) távmunka (2) tej (1) törvény (7) transzplantáció (1) turul (3) ügyfélkapu (4) ügyintézés (5) úszás (2) vagyon (10) választás (16) vallás (1) válság (8) vastehén (1) vesztegetés (7) vírus (1) víz (2) vpop (1) zaj (3) zsidó (2) [hazai] (20) [külföldi] (1) Címkefelhő

Személyiségi jog

2009.07.05. 00:12 neokon

Vannak a tüntetők, a randalírozók, a bűnözők, a kirekesztők az erőszakoskodók, az autótolvajok és mindannyian a személyiségi jogok mögé bújnak főleg, ha arról van szó, hogy videó felvételt készíthetnek, vagy nem készíthetnek róluk. Ráadásul a jó ombudsman, a biztosok, a jogászok és minden rendű és rangú megszólaló folyamatosan küzd a kamerák széleskörű bevezetése ellen, mondván, hogy azok zaklatják a törvénytisztelő embereket a mindennapokban. De ez nem igaz, viszont a törvénysértők elleni fellépés egyik alapvető eszközét veszik ki az igazságszolgáltatás kezéből. Mi nem azon küzdünk, hogy minél jobb és minél többet látó rendszereket fejlesszünk és helyezzünk el a lehető legtöbb helyen, hanem egyáltalán a kamerák léte a tét. Ha történik valami, akkor azonnal látjuk a hiányt de amint feledésbe merül egy-egy ügy már nem is annyira fontos a kamerák léte. Ha egy magánházról, komolyabb intézményről, vagy egy társasházról van szó, ahol nincs külön biztonsági szolgálat az első dolog ami szóba jön az a kamerarendszer felszerelése és valamilyen távfelügyelet bevezetése, akik a kamerák segítségével folyamatosan szemmel tudják tartani a védett objektumot, és már a jelenlét is elrettentő lehet. A gond ezzel is az, hogy a közterület figyelése néhány törvényt azért sért! De legalább viszonylagos biztonságban tudhatjuk tulajdonunkat, ha már annak megvédése nehézkes még akkor is ha éppen tetten érjük az elkövetőt. Ezzel szemben a közterületek védelmére, megfigyelésére még mindig nincs elegendő eszköz, nincs kamera a tömegközlekedési eszközökön ahol elharapódzik a vandalizmus, még mindig nem minden bolt, nem minden bank rendelkezik kamerarendszerrel és a tüntetéseken sem készülnek megfelelő felvételek, melyek alapján akár eljárások indulhatnak.

Ha készülnek felvételek akkor is elég nehéz azok alkalmazása, nyilvános bemutatás esetén ki kell takarni az arcokat, így még esély sincs rá, hogy széles körben megtudhassuk kitől is kell tartanunk. Olyan felvételek melyek azt mutatják be, hogy kik azok akiktől igazán félnünk kell nem kerülnek napvilágra, ezzel szemben, minden rendű és rangú közszereplőről megjelenik kompromittáló felvétel. Be kell mutatni a sikkasztót, a tolvaj, meg kell mutatni a nyugdíjasokat átvágó, a kihagyhatatlan befektetési ajánlatot adó arcát, a pilótajátékot szervezőket, a műkincs tolvajokat, a piti bűnözőtől az igazán nagy gazemberig mindenkit. Majd eldönti a néző, hogy mi az amit el tud fogadni és mi az amit nem, legalább adjuk meg az esélyt azoknak akik figyelnek a környezetükben élőkre, a közösségükre, hogy kiszűrhessék a veszélyes elemeket. Nem elég erős és erélyes a rendőrségünk, hogy minden apróbb ügyben eljárjon, nem fognak tudnak megoldani minden kisebb balhét, így jobb ha oda tudunk figyelni mi is, van felvételünk, azokat meg tudjuk osztani másokkal, mások is meg tudják osztani velünk és így olyan adatbázist építhetünk mely a nyugod életre a biztonságra vágyók életét segítik.

Igen, valóban van némi hátránya a dolognak, miszerint illetéktelen kezekben egyéb dolgokra is fel lehet használni az elkészült felvételeket, de akkor tessék megoldani, hogy ne lehessen hozzájutni sem az eredeti felvételekhez, sem a másolatokhoz csak illetékes személyeknek. Bár a cél mégis az lenne, hogy ha már megtörténik a bűncselekmény akkor utól lehessen érni a tetteseket. Azt akarom, hogy vigyázzanak rám, azt akarom, hogy nyugalom legyen a környezetemben, azt akarom, hogy akár a szemetelőt, az utcára vizelőt is tetten lehessen érni. Az alapvető együttélési szabályokat mindenkinek be kell tartania és ha ez csak úgy megy, hogy elkezdünk a veszélyesnek ítélt helyekre kamerákat telepíteni, hát én nem bánom. A nagytestvér figyelő tekintetét azért nem szeretném a hátamon minden pillanatban, de az ha vigyáznak rám azért jól esik.

Változtassunk a jogszabályon, tegyük kicsit egyszerűbbé a dolgot, és ne hagyjuk, hogy tudatosan bújjanak emberek a személyiségi jog védelme mögé, mikor nyilvánvaló, hogy ez csak a felelősségre vonás elől egy menekülési út!


Kapcsolódó begyjegyzések:
Árammal írtás
BKV kamerázhat vagy tilos
Látni és látszani, avagy a kamera segíthet
Miért nézzük el?
Parkolási tarifa emelés

Szólj hozzá!

Címkék: kamera közbiztonság személyiségi jog

A bejegyzés trackback címe:

https://neokonzervativ.blog.hu/api/trackback/id/tr11227177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása