Hírlevél

Add meg az e-mail címedet:

Neokon

"Amikor az ember osztja a többség véleményét, eljött az idő a gondolkodásra!" - Mark Twain "A konzervatív dogmatika szerint az emberek alapvetően nem egyenlőek fizikai és szellemi képességeikben, lehetőségeikben (a jogi egyenlőség természetesen ettől függetlenül fennáll)." - Wikipédia, a szabad enciklopédia

Twitter

Kommentek

Címkék

adó (13) áfa (1) alkohol (2) alkotmány (4) államosítás (2) állat (3) állatkínzás (3) állatvédelem (3) áram (1) aszály (1) átszervezés (18) autópálya (3) bank (1) befektetés (7) bérlemény (1) besúgás (3) bíróság (4) bizonytalanság (9) bkv (15) bontás (3) börtön (6) bűnözés (14) bürokrácia (20) cigány (7) cím (1) diploma (2) dohányzás (2) egészségügy (13) elektronikus (4) elnézés (5) energia (3) építkezés (2) erkölcs (9) eu (9) európa (12) felelősség (16) felvonulás (5) fidesz (22) fizetés (11) főbíró (2) foci (2) fogyasztóvédelem (13) főpolgármester (4) forma 1 (1) gárda (10) gyed (3) gyerek (10) gyerekülés (2) gyermekvállalás (5) gyes (3) h1n1 (2) hajléktalan (2) hamisítvány (1) hírlevél (1) hivatal (5) igazságszolgáltatás (11) influenza (2) informatika (4) irigység (5) iskolabusz (3) iskolarendszer (7) ítélet (1) jobbik (14) jövő (18) kamera (4) kampány (16) kdnp (3) képviselő (12) kerékbilincs (1) kisebbség (7) kismama (3) költségtérítés (2) koncert (1) konyha (2) kormány (14) kormányportál (2) környezetvédelem (5) korrupció (23) közalkalmazott (5) közbeszerzés (9) közbiztonság (11) közlekedés (24) köztársasági elnök (6) köztisztviselő (4) külföld (7) kultúra (6) kulturális főváros (2) legnépszerűbb (4) levelezés (2) lmp (2) máv (7) mcf (1) mdf (3) mesterséges dugó (3) mezőgazdaság (3) miniszterelnök (3) mszp (16) munkahét (1) munkáspárt (1) népszámlálás (1) nyaralás (3) nyelv (1) nyelvvizsga (1) oktatás (9) önkormányzat (20) öntudat (9) ortt (5) otthon (2) pályázat (5) panel (1) parkolás (6) parlament (7) pártfinanszírozás (4) pártkassza (2) pécs2010 (2) példa (5) plakát (3) posta (1) postás (1) pszáf (2) reklámtevékenység (6) rendőrség (2) roma (3) röviden (11) segély (2) spam (1) sport (5) szavazás (8) szdsz (3) személyiségi jog (3) szív (1) szobor (1) sztrájk (4) támogatás (23) távhő (2) távmunka (2) tej (1) törvény (7) transzplantáció (1) turul (3) ügyfélkapu (4) ügyintézés (5) úszás (2) vagyon (10) választás (16) vallás (1) válság (8) vastehén (1) vesztegetés (7) vírus (1) víz (2) vpop (1) zaj (3) zsidó (2) [hazai] (20) [külföldi] (1) Címkefelhő

Gazdaságos gazdálkodás

2009.08.13. 23:56 neokon

Mára sikerült rájönni állami szinten is, hogy pénzügyi tervet kell készíteni a beruházások előtt, meg kell fontolni, hogy valamit lehet-e gazdaságosan csinálni, majd a kivitelezés végén a lezárt projekteket értékelni kell az előzetes tervek tükrében. Így talán lehet gazdaságosan is autópályákat építeni majd, de bármilyen más beruházást jóval a reális érték közelébe lehet pozicionálni. Legalábbis erre szeretne ösztönözni az Állami Számvevőszék. Csak azt tudnám, hogy eddig erre miért nem jöttek rá a nem keveset tanult közgazdászok, mikor bármelyik háziasszony a hétvégi bevásárlásnál vagy a piac ezt képes megoldani, vagy a családi kupaktanács is elég jól működik egy-egy nagyobb értékű elektronikai berendezés vásárlása esetén. Sőt utólag még értékelni is lehet a dolgokat.

Nemrég találkoztam egy remek spórolási stratégiával. A lényege a következő, amikor valamit meg akarunk vásárolni, vagy valamibe be akarunk fektetni akkor képzeljük el, hogy valaki felajánlja nekünk a megvásárolni kívánt dolog értékét egy összegben. Ekkor gondoljunk bele melyiket választanánk, ha a pénzt akkor bizony ne ugorjunk bele az üzletbe, de ha ennek ellenére úgy gondoljuk, hogy jó befektetés, vagy jó vétel az adott termék vagy szolgáltatás akkor belevághatunk. Lehet az állami kiadásoknál is érdemes lehetne legalább ezt a módszert alkalmazni, ha már komolyabb tervezésre nem futja.

A legtöbb állami beruházás valamilyen formában rosszul van tervezve. Nem tudom, hogy direkt rosszul állnak a kérdéshez vagy csak egyszerűen így sikerül de valami biztosan hibásan működik a gépezetben. A beruházások nagy része nagyon könnyen megakadályozható, de minden engedély beszerzése, legális csatornákon keresztül iszonyatosan sok időt vesz igénybe. Emlékezzünk csak vissza, hogy a nagybecsű Szomszédok című sorozatban még az első részekben, azért költöztek Taki bácsiék a lakótelepre mert a házukat kisajátították az M0 körgyűrű építése miatt. De még közelebb van a Pécs2010 rendezvénysorozat, aminek a közbeszerzése, azaz a beruházások elkezdése éppen a napokban kapott zöld utat, aminek egyenes következménye, hogy 2011 (!) első negyedévében készülnek el a beruházások, ami nem kérdés, hogy késő, vagy a jelenleg is futó villamos pályafelújítás, ami elképesztő, annak tükrében, hogy nem is olyan régen készült el, ráadásul pont akkorra időzítették amikor a Sziget rendezvény zajlik, ezzel egy elég jelentős tömeg áramlását akadályozva. Természetesen nem kell egy állami vállalatnak egy üzleti vállalkozáshoz alkalmazkodnia, de azért megfontolandó, hogy a sok százezer külföldi látogató milyen viszonyokkal találkozik pont abban az egy hétben amíg nálunk van.

Jó lenne már végre találkozni olyan esetekkel, amikor nem arról hallunk hogy többszörösébe került a kivitelezés, mint az előzetes tervek, hogy nem halad az építkezés, vagy a többlet időt nem kötbérként számolták el, hanem még arra is az állam fizetett rendelkezésre állást. Szeretném látni, hogy egyszer csak gond nélkül megnyílik egy új metróvonal, hogy bővül a villamos hálózat, hogy akadálymentesek lettek a közintézmények, felújították a kórházakat, vagy bármit jó lenne látni, ahol tényleg megfelelően kezelték a közpénzeket. Nem az az érdekes, hogy kinek a milyen cége készítette el a beruházást, hiszen ha nem számlázott direkt sokat és még tökéletes minőségben is dolgozott, akkor ezt senki nem fogja feszegetni.

Nem kell mindent egyszerre megjavítani, lehet szépen sorban haladni, minden nap csak egy dolgot hozzunk helyre és akkor néhány év alatt rendbejönnek a dolgok, talán akkor nem lesz szükség arra, hogy amit egy ciklus alatt az adott kormány létrehozott, azt a következő szétverje és saját légvárakat építsen.


Kapcsolódó bejegyzések:
Bodrogkeresztúri "kilátó"
Árammal írtás
Völgyhíd építés
4-6 villamos pályafelújítás
Pécs 2010
Látjuk de nem vesszük észre

Szólj hozzá!

Címkék: jövő közlekedés kormány európa korrupció befektetés adó támogatás felelősség közbeszerzés vesztegetés pécs2010 kulturális főváros

A bejegyzés trackback címe:

https://neokonzervativ.blog.hu/api/trackback/id/tr411308352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása