Hírlevél

Add meg az e-mail címedet:

Neokon

"Amikor az ember osztja a többség véleményét, eljött az idő a gondolkodásra!" - Mark Twain "A konzervatív dogmatika szerint az emberek alapvetően nem egyenlőek fizikai és szellemi képességeikben, lehetőségeikben (a jogi egyenlőség természetesen ettől függetlenül fennáll)." - Wikipédia, a szabad enciklopédia

Twitter

Kommentek

Címkék

adó (13) áfa (1) alkohol (2) alkotmány (4) államosítás (2) állat (3) állatkínzás (3) állatvédelem (3) áram (1) aszály (1) átszervezés (18) autópálya (3) bank (1) befektetés (7) bérlemény (1) besúgás (3) bíróság (4) bizonytalanság (9) bkv (15) bontás (3) börtön (6) bűnözés (14) bürokrácia (20) cigány (7) cím (1) diploma (2) dohányzás (2) egészségügy (13) elektronikus (4) elnézés (5) energia (3) építkezés (2) erkölcs (9) eu (9) európa (12) felelősség (16) felvonulás (5) fidesz (22) fizetés (11) főbíró (2) foci (2) fogyasztóvédelem (13) főpolgármester (4) forma 1 (1) gárda (10) gyed (3) gyerek (10) gyerekülés (2) gyermekvállalás (5) gyes (3) h1n1 (2) hajléktalan (2) hamisítvány (1) hírlevél (1) hivatal (5) igazságszolgáltatás (11) influenza (2) informatika (4) irigység (5) iskolabusz (3) iskolarendszer (7) ítélet (1) jobbik (14) jövő (18) kamera (4) kampány (16) kdnp (3) képviselő (12) kerékbilincs (1) kisebbség (7) kismama (3) költségtérítés (2) koncert (1) konyha (2) kormány (14) kormányportál (2) környezetvédelem (5) korrupció (23) közalkalmazott (5) közbeszerzés (9) közbiztonság (11) közlekedés (24) köztársasági elnök (6) köztisztviselő (4) külföld (7) kultúra (6) kulturális főváros (2) legnépszerűbb (4) levelezés (2) lmp (2) máv (7) mcf (1) mdf (3) mesterséges dugó (3) mezőgazdaság (3) miniszterelnök (3) mszp (16) munkahét (1) munkáspárt (1) népszámlálás (1) nyaralás (3) nyelv (1) nyelvvizsga (1) oktatás (9) önkormányzat (20) öntudat (9) ortt (5) otthon (2) pályázat (5) panel (1) parkolás (6) parlament (7) pártfinanszírozás (4) pártkassza (2) pécs2010 (2) példa (5) plakát (3) posta (1) postás (1) pszáf (2) reklámtevékenység (6) rendőrség (2) roma (3) röviden (11) segély (2) spam (1) sport (5) szavazás (8) szdsz (3) személyiségi jog (3) szív (1) szobor (1) sztrájk (4) támogatás (23) távhő (2) távmunka (2) tej (1) törvény (7) transzplantáció (1) turul (3) ügyfélkapu (4) ügyintézés (5) úszás (2) vagyon (10) választás (16) vallás (1) válság (8) vastehén (1) vesztegetés (7) vírus (1) víz (2) vpop (1) zaj (3) zsidó (2) [hazai] (20) [külföldi] (1) Címkefelhő

Pécs 2010

2009.06.20. 23:32 neokon

Már mindenki, vagy remélem mindenki tud róla, hogy 2010-ben Pécs Európa kulturális fővárosa lesz, az előkészületek pedig úgy ahogy zajlanak. Hűen hagyományainkhoz, megint az utolsó utáni pillanatban kezdünk neki a megvalósításnak, mert ki kellett találni, miként lehet a legtöbbet nyerni a projektek kivitelezésén, ráadásul ráérünk még mindennel, hiszen csak 2010-re kell elkészülni, kötbér nincsen, így minek is sietni bármivel is. Természetesen megint az építkezésekre fókuszál mindenki, mert az a leglátványosabb ott lehet a legtöbb pénzt elkölteni, ott lehet számon kérni és jól belekötni az előkészületekbe. Tudjuk már régen, hogy nem fognak elkészülni idén az épületek, nem lesz próba idén, hiszen még az is kétséges, hogy a tervezett programok időpontjára elkészül az aktuális esemény megnyitójára. De ez mind mellékes, hiszen valami újat valami maradandót akarunk alkotni. Elfelejtjük, hogy nem egy vére, nem néhány koncertre és nem a jövőre hozzánk látogatóknak építkezünk. Saját magunknak a jövőnek, a kultúrának készítjük a csarnokokat, múzeumot, koncerttermet bármi egyebet. Ezt az évet kell felhasználni arra, hogy a világ turisztikai térképére, mint kulturális központ, mások ki tudták használni a lehetőséget és még évekkel a fővárosi rang után is pezsgő élet jellemzi őket, és egyáltalán nem az anyagi források mértéke, kizárólag az ötletek, a megvalósítás és a minőség miatt térnek vissza évről évre az érdeklődők és az új élményeket keresők. Nekünk is így kell gondolkoznunk, mert talán még nincs késő átgondolni, hogy rövidtávú hasznos szeretnénk húzni ebből a remek lehetőségből vagy hosszú időre szeretnénk biztosítani az emelkedő pályát.

Az biztos, hogy keveset tudunk a dolgok valódi természetéről, és nem is igyekszünk megismerni azt, jól megvagyunk a magyar valóságban. Mindenben csak azt nézzük, hogy nem lehet megvalósítani valamit, ezért nem lett EXPO, nem lett Olimpia, nem valósultak meg világszínvonalú programok. Valahogy az építkezés kezdetén akadunk el, mert vagy már az előkészítésnél elfolyik a pénz és el sem kezdődik a beruházás megvalósítása, vagy jóval a határidő letelte után készülünk el valamivel, mikor már semmi értelme az egésznek. Pesszimistán állunk a dolgokhoz, sőt várjuk a bukást és elvárjuk másoktól is, hogy belebukjanak a kezdeményezésükbe. Pedig nem csak az épületekben van az erő, ebben az esetben pedig kifejezetten nem, hiszen a kultúra az élet minden területén jelen van. Rubovszky Rita egy interjúban felsorolt néhány remek kezdeményezést, melyek egyáltalán nem igényelnek nagy beruházást, csak némi szervezést és részvételi szándékot. Ezek közül néhány a szomszéd nap, mikor is néhány órát szánunk arra, hogy megismerjük a szomszédunkat akivel korábban néhány szónál többet nem beszéltünk, így kialakulhat egy szorosabb kötődés, párbeszéd és együtt gondolkodás. Említette, hogy neves színészek közreműködésével a családokhoz közvetlenül a lakásukra viszik el az irodalmat, felolvasóestek révén. Kisebb társaságok, vagy baráti közösségek regisztrálhatnak, akik szívesen látnának vendégül egy estére egy művészt és meghallgatnák előadását. De fontos és jelentős arculatformáló ötlet a palatábla, melyre felírjuk, hogy mire is vagyunk a legbüszkébbek és a nyilvánosság elé tárjuk, így mások is megismerhetik azt ami számunkra a legfontosabb, személyessé tehetjük a kultúrát. Ezek és a hasonló kezdeményezések szinte semmibe nem kerülnek mégsem esik róla sok szó, mert könnyebb lehúzni a készülődést, és a hibákat keresni, mint támogatást nyújtani az arra érdemes részleteknek.

Ettől függetlenül a tény még az, hogy csak év közben és a vége felé készülnek el a beruházások, több ütemben, melyek ha el is készülnek időre még nem biztos, hogy nem fogják egymást zavarni, hiszen ha egy koncerthelyszín mellett még javában tart egy másik központ építése akkor biztosan megmarad bennünk emlékként, és nem valószínű, hogy a következő években azért térünk vissza Pécsre, hogy megnézzük, az annak idején építési terület helyén mi készült el.

Végre segítsünk magunkon, legalább azzal, hogy az ország ügyének tekintjük a Pécs 2010 programsorozatot, és akarjunk büszkék lenni a létrehozottakra. Érjük el, hogy a látogatók csupa kellemes élménnyel távozzanak.


Kapcsolódó bejegyzések:
Modern államosítás Pécsett
Bodrogkeresztúri "kilátó"
Gazdaságos gazdálkodás

Kapcsolódó honlap:
Pécs 2010

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra eu európa pécs2010 kulturális főváros

A bejegyzés trackback címe:

https://neokonzervativ.blog.hu/api/trackback/id/tr711197987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása