Hírlevél

Add meg az e-mail címedet:

Neokon

"Amikor az ember osztja a többség véleményét, eljött az idő a gondolkodásra!" - Mark Twain "A konzervatív dogmatika szerint az emberek alapvetően nem egyenlőek fizikai és szellemi képességeikben, lehetőségeikben (a jogi egyenlőség természetesen ettől függetlenül fennáll)." - Wikipédia, a szabad enciklopédia

Twitter

Kommentek

Címkék

adó (13) áfa (1) alkohol (2) alkotmány (4) államosítás (2) állat (3) állatkínzás (3) állatvédelem (3) áram (1) aszály (1) átszervezés (18) autópálya (3) bank (1) befektetés (7) bérlemény (1) besúgás (3) bíróság (4) bizonytalanság (9) bkv (15) bontás (3) börtön (6) bűnözés (14) bürokrácia (20) cigány (7) cím (1) diploma (2) dohányzás (2) egészségügy (13) elektronikus (4) elnézés (5) energia (3) építkezés (2) erkölcs (9) eu (9) európa (12) felelősség (16) felvonulás (5) fidesz (22) fizetés (11) főbíró (2) foci (2) fogyasztóvédelem (13) főpolgármester (4) forma 1 (1) gárda (10) gyed (3) gyerek (10) gyerekülés (2) gyermekvállalás (5) gyes (3) h1n1 (2) hajléktalan (2) hamisítvány (1) hírlevél (1) hivatal (5) igazságszolgáltatás (11) influenza (2) informatika (4) irigység (5) iskolabusz (3) iskolarendszer (7) ítélet (1) jobbik (14) jövő (18) kamera (4) kampány (16) kdnp (3) képviselő (12) kerékbilincs (1) kisebbség (7) kismama (3) költségtérítés (2) koncert (1) konyha (2) kormány (14) kormányportál (2) környezetvédelem (5) korrupció (23) közalkalmazott (5) közbeszerzés (9) közbiztonság (11) közlekedés (24) köztársasági elnök (6) köztisztviselő (4) külföld (7) kultúra (6) kulturális főváros (2) legnépszerűbb (4) levelezés (2) lmp (2) máv (7) mcf (1) mdf (3) mesterséges dugó (3) mezőgazdaság (3) miniszterelnök (3) mszp (16) munkahét (1) munkáspárt (1) népszámlálás (1) nyaralás (3) nyelv (1) nyelvvizsga (1) oktatás (9) önkormányzat (20) öntudat (9) ortt (5) otthon (2) pályázat (5) panel (1) parkolás (6) parlament (7) pártfinanszírozás (4) pártkassza (2) pécs2010 (2) példa (5) plakát (3) posta (1) postás (1) pszáf (2) reklámtevékenység (6) rendőrség (2) roma (3) röviden (11) segély (2) spam (1) sport (5) szavazás (8) szdsz (3) személyiségi jog (3) szív (1) szobor (1) sztrájk (4) támogatás (23) távhő (2) távmunka (2) tej (1) törvény (7) transzplantáció (1) turul (3) ügyfélkapu (4) ügyintézés (5) úszás (2) vagyon (10) választás (16) vallás (1) válság (8) vastehén (1) vesztegetés (7) vírus (1) víz (2) vpop (1) zaj (3) zsidó (2) [hazai] (20) [külföldi] (1) Címkefelhő

Hitelkisegítés

2009.05.21. 17:25 neokon

Választási ígéretek ide vagy oda, már igen régen azon töröm a fejemet, hogy miért is akarja jó kormányunk és a következő is azzal megnyerni a szavazókat, hogy majd segítenek nekik kiváltani az igen magas terhet jelentő hitelüket. Ezt választották! Annak idején mikor "ment" az ország szekere, szabadon lehetett dönteni deviza és forint hitel felvételéről. A bankok alacsonyabb kamattal ajánlottak egy nagyobb kockázatot jelentő euró vagy svájci frank alapú hitelt, a forint hitellel szemben, amit emberünk ki is választott, mert milyen jó dolog az, hogy kevesebbet kell fizetnie, mint a szomszédjának, aki jól belenyúlt a forinthitelbe. Igen, mert a forinthiteles a biztonságot választotta és vállalta a magasabb törlesztőrészletet. Most viszont mikor a deviza hitelek törlesztőrészletei az egekbe ugrottak, akkor sírnak, követelőznek, hogy azonnal, de rögtön segítse ki őket az állam. Miért? Eddig csak nyertek - forinthitelhez viszonyítva - most nekik kell megfizetni a kockázatos választás következményét. Bizony!

Megint azokat támogatjuk, akik lúzer módon a végsőkig kihasználták a lehetőségeiket, és már az alacsonyabb törlesztőrészlettel is túlvállalták magukat. Nem ilyen helyzetekben kell az államnak odatennie magát. Valamekkora segítségre szükség van, hogy a sok hozomra kiadott hitel ne döntse be teljesen a gazdaságot, de inkább a szabályozás és az irányítás területén, vagy a bankok tevékenységének korlátozásában kell besegíteni. Semmiképpen sem az a megoldás, hogy most átvállaljuk a költségeket vagy egy részüket, ráadásul hitelből.

A tervek szerint kialakítanának egy közös ingatlanalapot, ahova a bedőlt hiteles az ingatlanát elhelyezheti, helyette valaki - az állam - fizeti a részleteket, ő visszabérli olcsóbban az ingatlanját, majd valamikor amikor rendeződött a gazdasági helyzet visszavásárolja. Értem én, hogy segítség, de milyen áron? Fog ebből az egyszeri ember tanulni valamikor? Ugyanaz marad minden, mint eddig. Ráadásul pont ilyen ingatlanalapok "áldásos" tevékenysége indította el az egész világra kiterjedő gazdasági válságot.

Most figyelnek a bankok, hogy kinek és milyen feltételekkel adnak hitelt, de miért nem tették eddig? Érdekükben állt olyan kockázatos hitelek kihelyezése amit ma még csak megfontolásra sem fogadnának be, csak hogy még nagyobb profitot termeljenek a jövőben. Mindenki arra számított, hogy a kiadások fedezetét az eljövendő időszak bevételei fedezni fogják, de nem így lett és most együtt kell kimásznunk a bajból.

Meg is lehet oldani a helyzetet, van rá több bevált és néhány új módszer is, de a mostani politikai huzavonával csak még jobban szétziláljuk a gazdaságunkat. Lemaradtunk az európai versenyben, lemaradtunk a régióban, hamarosan a gazdasági válságból is mindenki elindul kifelé mi pedig még fel sem fogtuk, hogy milyen rossz helyzetben vagyunk. Egyik oldalról azt halljunk, hogy csinálni kell dolgokat, de nem tudjuk mit, a másik oldalról meg azt, hogy nincs szükség megszorításokra mert minden rendben, csak a kormány rossz gazdaságpolitikát folytatott.

A mesterséges dugók elleni minden szinten megnyilvánuló ellenállás rámutatott, hogy egységes fellépéssel el lehet érni, hogy jó irányba haladjon az ország, tegyük ezt minden hasonló esetben. Gondoljuk végig, hogy minek milyen következményei lesznek, és tanuljuk már meg, hogy a mi pénzünkről döntenek azok akiket mi választottunk meg, ők a mi pénzünket herdálják, minket károsítanak meg.


Kapcsolódó bejegyzések:
Pártkassza krízishelyzetre
Jövedéki adófizetés
Mesterséges dugó

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://neokonzervativ.blog.hu/api/trackback/id/tr951135875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása