Hírlevél

Add meg az e-mail címedet:

Neokon

"Amikor az ember osztja a többség véleményét, eljött az idő a gondolkodásra!" - Mark Twain "A konzervatív dogmatika szerint az emberek alapvetően nem egyenlőek fizikai és szellemi képességeikben, lehetőségeikben (a jogi egyenlőség természetesen ettől függetlenül fennáll)." - Wikipédia, a szabad enciklopédia

Twitter

Kommentek

Címkék

adó (13) áfa (1) alkohol (2) alkotmány (4) államosítás (2) állat (3) állatkínzás (3) állatvédelem (3) áram (1) aszály (1) átszervezés (18) autópálya (3) bank (1) befektetés (7) bérlemény (1) besúgás (3) bíróság (4) bizonytalanság (9) bkv (15) bontás (3) börtön (6) bűnözés (14) bürokrácia (20) cigány (7) cím (1) diploma (2) dohányzás (2) egészségügy (13) elektronikus (4) elnézés (5) energia (3) építkezés (2) erkölcs (9) eu (9) európa (12) felelősség (16) felvonulás (5) fidesz (22) fizetés (11) főbíró (2) foci (2) fogyasztóvédelem (13) főpolgármester (4) forma 1 (1) gárda (10) gyed (3) gyerek (10) gyerekülés (2) gyermekvállalás (5) gyes (3) h1n1 (2) hajléktalan (2) hamisítvány (1) hírlevél (1) hivatal (5) igazságszolgáltatás (11) influenza (2) informatika (4) irigység (5) iskolabusz (3) iskolarendszer (7) ítélet (1) jobbik (14) jövő (18) kamera (4) kampány (16) kdnp (3) képviselő (12) kerékbilincs (1) kisebbség (7) kismama (3) költségtérítés (2) koncert (1) konyha (2) kormány (14) kormányportál (2) környezetvédelem (5) korrupció (23) közalkalmazott (5) közbeszerzés (9) közbiztonság (11) közlekedés (24) köztársasági elnök (6) köztisztviselő (4) külföld (7) kultúra (6) kulturális főváros (2) legnépszerűbb (4) levelezés (2) lmp (2) máv (7) mcf (1) mdf (3) mesterséges dugó (3) mezőgazdaság (3) miniszterelnök (3) mszp (16) munkahét (1) munkáspárt (1) népszámlálás (1) nyaralás (3) nyelv (1) nyelvvizsga (1) oktatás (9) önkormányzat (20) öntudat (9) ortt (5) otthon (2) pályázat (5) panel (1) parkolás (6) parlament (7) pártfinanszírozás (4) pártkassza (2) pécs2010 (2) példa (5) plakát (3) posta (1) postás (1) pszáf (2) reklámtevékenység (6) rendőrség (2) roma (3) röviden (11) segély (2) spam (1) sport (5) szavazás (8) szdsz (3) személyiségi jog (3) szív (1) szobor (1) sztrájk (4) támogatás (23) távhő (2) távmunka (2) tej (1) törvény (7) transzplantáció (1) turul (3) ügyfélkapu (4) ügyintézés (5) úszás (2) vagyon (10) választás (16) vallás (1) válság (8) vastehén (1) vesztegetés (7) vírus (1) víz (2) vpop (1) zaj (3) zsidó (2) [hazai] (20) [külföldi] (1) Címkefelhő

Ügyfélkapu fejlesztés értünk

2009.05.20. 22:47 neokon

Az a hír járja, hogy 15 milliárd forintért fejlődik az elektronikus kormányzati rendszer azaz az ügyfélkapu, hogy ergonomikussá, vagy még ergonomikusabbá váljon. Ez aztán az igazi pénzkidobás, gondoljunk csak bele mi mindent lehetne ezzel a pénzzel kezdeni.

Ebből a pénzből lehetne mindenkinek saját webkártyája, mely egyértelműen azonosítaná, kiválthatná az igazolványainkat, bankkártyáinkat, minden kódunkat, nem kellene négyjegyű pin kódokkal bajlódnunk, sokkal komolyabb biztonságot tudnánk kialakítani. Akár egy teljesen új portált lehetne építeni, esetleg már működő közösségi oldalakhoz kapcsolódva, hogy olyan rendszereket kialakítani, melyeken valódi elektronikus ügyintézés folyhat, nem csak az időpont egyeztetésre van lehetőség.

Ekkora összegből meg lehetne oldani a már meglévő adatbázisok összekapcsolását, hogy a világon bárhonnan minden adat elérhető legyen, és azokat biztonságban tudhassuk, persze akkor meg lehetne találni a svindlizőket. Ne legyen már napi, heti, havi program a hivatalba járás, ráadásul szinte mindenhol azon sírnak, hogy új a rendszer és sajnos nem jól működik, jöjjünk vissza máskor. Persze az ügyintézőnek nem drága hiszen mi tartjuk el, nem teljesítmény bérben dolgozik, ő ott van egész nap és elbíbelődik az ügyfelekkel. Normális, gyors, nemtörődöm, értetlen ügyintézőktől mentes elektronikus kormányzati rendszert akarok, ahol el is tudom intézni a dolgokat. Mindent a rendszerre lehet fogni, főleg ha valamit nem tudunk elintézni a számítógép segítségével. A gépek előtt még ma is olyan emberek ülnek, akik csak távolról ugatják az informatikát, ráadásul még a mező közötti váltáshoz sem TABot, hanem egeret használnak, a vakon gépelés ismeretlen fogalom.

Miért nem csökkentjük egy jó rendszerrel a bürokráciát? Akkor kiderülne, hogy az eddigi rendszer felesleges volt! Talán azért kerül ennyibe, hogy ellenállás legyen a további fejlesztésekkel kapcsolatban. Ennyi pénzért inkább ne! Tartsuk meg a jól bejáratott papírt és lúdtollat használó bürokratikus rendszerünket.

És ez csak egy kis szelete a kormányzat informatikai fejlesztéseinek tortájából. Sokszázmillió forintot költenek el olyan rendszerek kialakítására, melyek teljesen haszontalanok, átgondolatlanok, ráadásul nem a már kipróbált rendszerek mintájára készülnek, hanem teljesen újat akarunk alkotni. Nem nézünk utána, máshol, hogy mennek a doglok, milyen tapasztalatuk van ezen a téren, mit használnak és mit nem használnak a polgárok. Még több pénzt szórunk ki az ablakon, olyan rendszerre, melyet akik használni tudnak azok nem fognak mert nem segít rajtuk, akik nem tudnak használni azok elleneznek. Nem jó ez így. Kerüljön már itt is döntési pozícióba valaki aki ért az informatikához vagy már hallott róla.

Nem mellesleg az összeg század részéből ki lehet fejleszteni egy jól működő rendszert, az internet már készen van, nem kell információs szupersztrádát építeni!


Kapcsolódó bejegyzések:
Bürokrácia leépítés
Állt a drága portálunk

Szólj hozzá!

Címkék: informatika ügyfélkapu kormányportál

A bejegyzés trackback címe:

https://neokonzervativ.blog.hu/api/trackback/id/tr591134524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása