Hírlevél

Add meg az e-mail címedet:

Neokon

"Amikor az ember osztja a többség véleményét, eljött az idő a gondolkodásra!" - Mark Twain "A konzervatív dogmatika szerint az emberek alapvetően nem egyenlőek fizikai és szellemi képességeikben, lehetőségeikben (a jogi egyenlőség természetesen ettől függetlenül fennáll)." - Wikipédia, a szabad enciklopédia

Twitter

Kommentek

Címkék

adó (13) áfa (1) alkohol (2) alkotmány (4) államosítás (2) állat (3) állatkínzás (3) állatvédelem (3) áram (1) aszály (1) átszervezés (18) autópálya (3) bank (1) befektetés (7) bérlemény (1) besúgás (3) bíróság (4) bizonytalanság (9) bkv (15) bontás (3) börtön (6) bűnözés (14) bürokrácia (20) cigány (7) cím (1) diploma (2) dohányzás (2) egészségügy (13) elektronikus (4) elnézés (5) energia (3) építkezés (2) erkölcs (9) eu (9) európa (12) felelősség (16) felvonulás (5) fidesz (22) fizetés (11) főbíró (2) foci (2) fogyasztóvédelem (13) főpolgármester (4) forma 1 (1) gárda (10) gyed (3) gyerek (10) gyerekülés (2) gyermekvállalás (5) gyes (3) h1n1 (2) hajléktalan (2) hamisítvány (1) hírlevél (1) hivatal (5) igazságszolgáltatás (11) influenza (2) informatika (4) irigység (5) iskolabusz (3) iskolarendszer (7) ítélet (1) jobbik (14) jövő (18) kamera (4) kampány (16) kdnp (3) képviselő (12) kerékbilincs (1) kisebbség (7) kismama (3) költségtérítés (2) koncert (1) konyha (2) kormány (14) kormányportál (2) környezetvédelem (5) korrupció (23) közalkalmazott (5) közbeszerzés (9) közbiztonság (11) közlekedés (24) köztársasági elnök (6) köztisztviselő (4) külföld (7) kultúra (6) kulturális főváros (2) legnépszerűbb (4) levelezés (2) lmp (2) máv (7) mcf (1) mdf (3) mesterséges dugó (3) mezőgazdaság (3) miniszterelnök (3) mszp (16) munkahét (1) munkáspárt (1) népszámlálás (1) nyaralás (3) nyelv (1) nyelvvizsga (1) oktatás (9) önkormányzat (20) öntudat (9) ortt (5) otthon (2) pályázat (5) panel (1) parkolás (6) parlament (7) pártfinanszírozás (4) pártkassza (2) pécs2010 (2) példa (5) plakát (3) posta (1) postás (1) pszáf (2) reklámtevékenység (6) rendőrség (2) roma (3) röviden (11) segély (2) spam (1) sport (5) szavazás (8) szdsz (3) személyiségi jog (3) szív (1) szobor (1) sztrájk (4) támogatás (23) távhő (2) távmunka (2) tej (1) törvény (7) transzplantáció (1) turul (3) ügyfélkapu (4) ügyintézés (5) úszás (2) vagyon (10) választás (16) vallás (1) válság (8) vastehén (1) vesztegetés (7) vírus (1) víz (2) vpop (1) zaj (3) zsidó (2) [hazai] (20) [külföldi] (1) Címkefelhő

Egészséges oktatás

2009.07.29. 23:55 neokon

Sokan sírnak, hogy nem vették fel őket egyetemre, és van olyan parlamenti párt aki még lovat is ad alájuk. Lassan tényleg ott tartunk, hogy mindenkit fel kellene venni aki csak jelentkezik, de akkor hol marad a verseny és a lehetőség, hogy tényleg a legjobbak tanuljanak az egyetemeken és minőségi képzés legyen Magyarországon? Lassan teljesen eltűnik a tanulás presztízse, elég csak átmenni a középiskolán valahogy és beadni a papírt a választott egyetemekre és ha elég sokat jelölünk meg akkor valahova bejutunk. Ennek viszont nincs értelme, hiszen a papír amit szerzünk értéktelenné válik, ráadásul teljesen feleslegesen képzünk olyan szakembereket akik nem tudnak semmit és ezért el sem tudnak majd helyezkedni. Felmerült a probléma, hogy a pótfelvételi már csak a gazdagoknak ad lehetőséget a továbbtanulásra, sokak szerint elég helytelenül, de valójában ha nem kellene fizetniük azoknak akik nem érték el a minimális küszöbszintet akkor tényleg a leggyengébbeket és legbutábbakat támogatjuk, azok kárára akik valóban érdemesek az egyetem elvégzésére. Ha ennek ellenére még valaki hajlandó fizetni a képzésért, akkor vagy nagyon akarja azt a papírt, vagy lesz elég motivációja, hogy ha már fizet a képzésért akkor a lehető legtöbbet kapja ért, mind ismeretanyagban, mind színvonalban. Egyébként ez a pénz jól jön az intézményeknek, hiszen az elképesztően nagy kiadásokat már képtelenek az állami normatívából és pályázatokból finanszírozni.

>

A diploma valójában elértéktelenedett az utóbbi időben, a nagy számú végzett hallgatónak köszönhetően és az előző évek kormányainak felsőoktatási tanulásra ösztönző politikája miatt, ráadásul a valódi szakember képzést teljesen leépítettük és ezzel még nagyobb problémát okoztunk. A terv, hogy mindenki számára fizetős legyen a felsőoktatás nem nyerte meg a nép támogatását, mert nem akarunk semmiért sem fizetni, de annál nagyobb igényeink vannak. Van aki pont ezt tartja a fizetős oktatás drágulásának az okának, van aki pedig pont azt mondja, hogy a szavazás is bebizonyította, hogy az emberek nem akarják a fizetős oktatást, azaz midenki hajlandó az adójából bizonyos összeget arra áldozni, hogy bárki, vagy mindenki továbbtanulhasson. Ezt kétlem és azt is, hogy átgondolta ezt valaki, illetve a hosszú távú következményeket.

A fizetős oktatásnak általában van előnye, jobb az oktatók hozzáállása, mert meg tudnak élni a fizetésükből, jobb körülményeket tudnak biztosítani a hallgatóknak, magasabb követelményeket támaszthatnak, szigorúbb gazdálkodást folytatnak, mert a saját pénzükkel gazdálkodnak. Optimalizálják az erőforrásokat, az adminisztrációs munka jelentős részét informatikai rendszereken keresztül bonyolítják, olyan képzéseket ajánlanak, melyek piacképese lesznek néhány év múlva is. Tudják, hogy a végzett hallgatókon keresztül kapják a legjobb reklámot, tudják, hogy a befektetésnek meg kell térülnie és tisztában vannak vele, hogy az oktatás igenis nagy üzlet.

Egy kis üzleti szemléletre utal a korábban bevezetett diákhitel, melynek egyszerűen átgondolt működési elve az, hogy a korábban hitelt felvettek által befizetett összegből adnak hitelt az eljövendő generációnak. Ez így lesz a jövőben is, tehát már most el kell kezdeni keresni a potenciális hitelfelvevőket. Ennek érdekében SMS értesítést kapnak a leendő hallgatók, a felvételi értesítéshez megadott telefonszámra, a hitellel vagy más fontos témával kapcsolatban. Ez az eljárás is felháborodást okozott, mert ugyan, hogy merik felhasználni ezeket a számokat reklámozás céljára, pedig miért nem. A csomag melyet az egyetemek küldenek a felvett hallgatónak, is tartalmaz millió meg egy vásárlásra, fogyasztásra felszólító anyagot. Természetes, hogy megtalálják a célcsoportot és ha az már megvan lehet küldeni a specifikus ajánlatokat, hátha valakit tényleg érdekel, tulajdonképpen érettek már, ezért el tudják dönteni, hogy fontosa, vagy kuka. Végül azt is érdemes átgondolni, hogy sokak tehetséges, jó képességű fiatalnak tényleg a diákhitel az egyetlen lehetőség arra, hogy továbbtanulhasson, ezért ne vegyük el ezt tőlük, vagy legalább a rendszert ne tegyük tönkre, még akkor se ha ezen a bankok is keresnek.

Mindez a huzavona természetesen a pénzről, a hatalomról, politikai csatatér ez is mint minden más, főleg, hogy mostanában nem igazán pörög ez a piac, meg ugye a jónép is nyaralni ment és nem nagyon érdekli a mindenféle nyavalygás.

Egyszerűbb ezekkel a mindenki számára átlátható és értelmezhető problémával foglalkozni, mint arra fényt deríteni, hogy a rektorok milyen címen és miért visznek haza több tízmilliós fizetést, miért herdálják el a rájuk bízott vagyunk és fenntartási költséget, vagy ki és hogyan ellenőrzi őket, milyen elszámolási rendszer él? Igen vannak hibák és hiányosságok, de egyszerűbb ráülni az aktuális hullámra mint a mélyben rendet csinálni.

Remélem hamarosan valamelyik hatalmi erő kialakítja az a rendszert amiben már tényleg van verseny, csak a legjobbak jutnak be az egyetemre, ott magas szintű képzést kapnak és miután végeztek nem kell külföldre menniük, hogy megbecsüljék őket. Mert mint a napokban egy felmérésből kiderült a fiatalok többsége nem a pénzt tartja elsődleges motiváló tényezőnek!

Ne rontsuk el a következő nemzedék életét, legalább nekik hagyjuk meg a lehetőséget a változásra, ha már a miénket elszúrták elődeink!


Kapcsolódó bejegyzések:
Olcsó hülyék, drága szakemberek
Diplomát mindenkinek
Már annak is örülünk ha isznak
Jövőnk letéteményesei
Leiskolázás 

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás jövő diploma iskolarendszer

A bejegyzés trackback címe:

https://neokonzervativ.blog.hu/api/trackback/id/tr681275292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása