Hírlevél

Add meg az e-mail címedet:

Neokon

"Amikor az ember osztja a többség véleményét, eljött az idő a gondolkodásra!" - Mark Twain "A konzervatív dogmatika szerint az emberek alapvetően nem egyenlőek fizikai és szellemi képességeikben, lehetőségeikben (a jogi egyenlőség természetesen ettől függetlenül fennáll)." - Wikipédia, a szabad enciklopédia

Twitter

Kommentek

Címkék

adó (13) áfa (1) alkohol (2) alkotmány (4) államosítás (2) állat (3) állatkínzás (3) állatvédelem (3) áram (1) aszály (1) átszervezés (18) autópálya (3) bank (1) befektetés (7) bérlemény (1) besúgás (3) bíróság (4) bizonytalanság (9) bkv (15) bontás (3) börtön (6) bűnözés (14) bürokrácia (20) cigány (7) cím (1) diploma (2) dohányzás (2) egészségügy (13) elektronikus (4) elnézés (5) energia (3) építkezés (2) erkölcs (9) eu (9) európa (12) felelősség (16) felvonulás (5) fidesz (22) fizetés (11) főbíró (2) foci (2) fogyasztóvédelem (13) főpolgármester (4) forma 1 (1) gárda (10) gyed (3) gyerek (10) gyerekülés (2) gyermekvállalás (5) gyes (3) h1n1 (2) hajléktalan (2) hamisítvány (1) hírlevél (1) hivatal (5) igazságszolgáltatás (11) influenza (2) informatika (4) irigység (5) iskolabusz (3) iskolarendszer (7) ítélet (1) jobbik (14) jövő (18) kamera (4) kampány (16) kdnp (3) képviselő (12) kerékbilincs (1) kisebbség (7) kismama (3) költségtérítés (2) koncert (1) konyha (2) kormány (14) kormányportál (2) környezetvédelem (5) korrupció (23) közalkalmazott (5) közbeszerzés (9) közbiztonság (11) közlekedés (24) köztársasági elnök (6) köztisztviselő (4) külföld (7) kultúra (6) kulturális főváros (2) legnépszerűbb (4) levelezés (2) lmp (2) máv (7) mcf (1) mdf (3) mesterséges dugó (3) mezőgazdaság (3) miniszterelnök (3) mszp (16) munkahét (1) munkáspárt (1) népszámlálás (1) nyaralás (3) nyelv (1) nyelvvizsga (1) oktatás (9) önkormányzat (20) öntudat (9) ortt (5) otthon (2) pályázat (5) panel (1) parkolás (6) parlament (7) pártfinanszírozás (4) pártkassza (2) pécs2010 (2) példa (5) plakát (3) posta (1) postás (1) pszáf (2) reklámtevékenység (6) rendőrség (2) roma (3) röviden (11) segély (2) spam (1) sport (5) szavazás (8) szdsz (3) személyiségi jog (3) szív (1) szobor (1) sztrájk (4) támogatás (23) távhő (2) távmunka (2) tej (1) törvény (7) transzplantáció (1) turul (3) ügyfélkapu (4) ügyintézés (5) úszás (2) vagyon (10) választás (16) vallás (1) válság (8) vastehén (1) vesztegetés (7) vírus (1) víz (2) vpop (1) zaj (3) zsidó (2) [hazai] (20) [külföldi] (1) Címkefelhő

Zöld utat az energiának

2009.06.22. 23:54 neokon

Válságkezelés ide vagy oda, nekem nagyon nem tetszik, ami az energia szektorban van. Sokan sokféleképpen megpróbálták már elmagyarázni a tömegeknek, hogy miért is van szükség ilyen-olyan struktúra kezelési költségek megfizetésére, vagy rendszerhasználati díjra, vagy a szénerőművek magasabb költségeinek a fogyasztói árakba történő beépítésére. Viszont most, hogy mindenki arról beszél, hogy újrahasznosítható energiaforrások után kell nézni, át kell állni szél, víz, nap, földhő energiára, akkor viszont ezek magasabb üzemeltetési költségei miatt emelkednek az árak. Igen, néhány napja megtudhattuk, hogy az áfaemelés mértékénél jobban fog nőni az energia ára, mert a környezetbarát energia magasabb előállítási költségét meg kell fizetni. Lehet, hogy valóban magasabb az előállítási költség, fogadjuk ezt el, de akkor miért nem ide irányulnak az állami támogatások, sokszorosan nagyobb lehetőség van ebben az iparágban, mint a bankrendszerben, a lakásépítésben, vagy a mezőgazdaságban. Több lábon álló stabil rendszert alakíthatunk ki csak időben kell reagálnunk.

Sok-sok munkahely szűnt meg az utóbbi időben, de az új energiahasznosító berendezések előállításához igen nagy számban szükség van munkaerőre. Némi átképzéssel, betanítással remekül lehet a korábban is gépsorok mellett, gyárban dolgozó, kétkezi munkásokat alkalmazni erre a feladatra, munkát biztosítva neki vagy akár gyermekiknek is egészen a nyugdíjig, vagy még tovább. Ők akkor nem a segélyezettek népes táborát gyarapítanák, hanem amilyen hamar elvesztették a válság miatt a munkahelyüket olyan hamar új hasznos munkát találnának maguknak. Most kell kihasználni, hogy minden adottságunk megvan ahhoz, hogy belefogjunk valami újba, csak egyszer valóban neki kellene látni dolgozni, és most azt nézni, hol léphetünk előre, nem azt, hogy hol bukhatunk meg a dologgal.

Csökkenthetjük az energiafüggőségünket, olyan innovációk bevezetésével melyek talán még csak most kerültek ki a tesztüzemekből, vagy még a tervezőasztalról is csak nemrég kerültek le. Nincs veszíteni valónk ezen a területen. A piac hatalmas, nagy az igény a tiszta és olcsó energia iránt, megfelelő támogatásokkal nem csak a magyar piacot, hanem egész Európát, de a régiót biztosan elláthatnánk. Az elmúlt években megtapasztaltuk, milyen az ha magas az energia ára és sokat kell belőle használnunk, azt is átéltük mikor egyáltalán nem kaptunk és a tartalékainkat kellett felélnünk, akkor ne kockáztassunk többet, kezdjünk el talpra állni. Évről-évre hallhatjuk, hogy kevés a fűtéskorszerűsítésre, a nyílászáró cserére kiírt pályázatok által elnyerhető összeg, és ez nem csak abból adódik, hogy valóban keveset fordítunk rá, hanem, hogy a várnál jóval többen érzik úgy, hogy ez megoldást jelent az energiaszolgáltatók által megszabott költségek csökkentésére. Volt már próbálkozás napelemek, napkollektorok és szélkerekek telepítésének támogatására és ott is azt tapasztalhatták, hogy elképesztően nagy volt az érdeklődé. Természetes, hiszen elég egyszerűen ki lehet számolni, hogy mennyi idő alatt térül meg a beruházás, csak el kell osztani a telepítés költségeit az éves megtakarítással. Tehát felvevőpiac már itthon is lenne, csak nincs elég, megfizethető árú készülék.

Büszkén mutogathatjuk, hogy mi elérjük sőt túl is lépjük az EU által meghatározott károsanyag kibocsájtási kvótákat, a felszabaduló tartalékot pedig akár a világpiacon értékesíthetjük, mely újabb forrásokat hoz a megújuló energia iparba. Ehhez persze az is kell, hogy ne lopjuk szét a saját vagyonunkat, a pénz oda kerüljön ahol megsokszorozódik, és ne vándoroljon külföldi bankszámlákra, ahonnan tőkeként áramlik vissza az országba, ahol is megtöbbszörözi magát a mi munkánk révén, majd visszamegy gazdáihoz és csak egy része jut vissza a kapzsi magyarhoz kamatok formájában. Tartsuk itthon a tőkét, dolgoztassunk magunknak, dolgozzunk magunknak, gyarapodjunk fejlődjünk lépésről lépésre. Akkor attól sem kell félnünk, hogy jön a nyugat és felvásárolja földjeinket, hiszen eleget fogunk termelni ahhoz, hogy ne érje meg nekik megvenni birtokainkat. Így még egy mondva csinált problémától meg tudunk szabadulni.

Hulladék újrahasznosításban már egészen tudatosak vagyunk, eljutottunk oda, hogy a lakosság többsége szelektíven gyűjti a szemetet és a szelektált hulladékot el is viszi a konténerekhez, a hulladékgyűjtő szigetekre. De még mindig nem tartunk ott, hogy megválogassuk mit is veszünk, mivel termeljük a legkevesebb káros anyagot, mely cégek figyelnek oda a környezetre és mi tőlük vásárolunk vagy pont a környezetszennyező konkurenciát támogatjuk. Még mindig alacsony a termékdíj a nem visszaváltható palackokon, hiszen egyre nagyobb arányban forgalmazzák ezeket, még mindig kettő, három, négy réteg csomagoláson keresztül juthatunk a megvásárolt termékhez, ami ugyancsak energiát pazarol majd még a szemét mennyiségét is növeli. Nem csökkentjük a fogyasztásunkat, továbbra is rengeteget pazarlunk, a válság ellenére is megmaradt minden korábbi rossz szokásunk, csak talán most olcsóbb termékkel elégítjük ki magunkat, ami akár környezetszennyezőbb is lehet, mint a korábbi választásunk. Nem törődünk vele, nem tudunk törődni vele, nincs időn ezzel foglalkozni a pénzkeresés közben, nincs időnk még több pénzt áldozni rá, főleg, hogy nem is tudunk megbizonyosodni róla, hogy az általunk vásárolt termék valóban a marketingesek által gyönyörűen megszerkesztett környezetbarát üzemből származik-e. Ráadásul közintézményeinkben sem bízunk, akiknek erejük és energiájuk is lenne ellenőrizni a termékek gyártását, és eszközrendszerük is van korlátozó intézkedések bevezetésére. Sajnos továbbra sem hozható nyilvánosságra a csaló cégek neve, amit azért sem értek hiszen ha valaki valótlant állít akkor törvényt sért így azt el lehetne mondani nagy nyilvánosság előtt.

De, hogy is lehetne ezt ellenőrizni, hiszen pont azért fizetünk majd magasabb energia díjat, mert a mi pénzünkből finanszírozzák a környezetbarát energia előállításának többletköltségét. Viszont szeretném én eldönteni, hogy akarok-e többet fizetni azért, hogy ezek a technológiák működjenek. Én akarok, de nem tudom biztosan, hogy a magasabb összeg eljut-e azokhoz a cégekhez, akik az általam támogatott célért küzdenek. Nem tudom elfogadni, hogy belekényszerítenek valamibe amiről nem dönthetek. Adjuk meg az embereknek a lehetőséget, hogy ki-ki belátása szerint választhasson, hogy magasabb vagy alacsonyabb díjat akar-e fizetni.

Tudom én, hogy ez a nagyobb munka, mert meg kell győzni az egyes embert, hogy a magasabb díj ellenére sokkal több marad a zsebében hosszútávon. A folyamatos fejlesztés következtében az energia árak nem fognak olyan jelentősen nőni, vagy talán csökkenni is fognak, jóval kevesebb munkanélkülit kell eltartani, többen engedhetik majd meg maguknak, hogy gyereket vállaljanak, így a következő generáció gondoskodhat rólunk, tisztább környezetben tovább és egészségesebben élhetünk!


Kapcsolódó bejegyzések:
Gázáremelkedés
Ötszázzal vezetnek a többiek előtt
Márkajelzés

Szólj hozzá!

Címkék: jövő eu európa bizonytalanság környezetvédelem energia támogatás vagyon

A bejegyzés trackback címe:

https://neokonzervativ.blog.hu/api/trackback/id/tr151202287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása