Hírlevél

Add meg az e-mail címedet:

Neokon

"Amikor az ember osztja a többség véleményét, eljött az idő a gondolkodásra!" - Mark Twain "A konzervatív dogmatika szerint az emberek alapvetően nem egyenlőek fizikai és szellemi képességeikben, lehetőségeikben (a jogi egyenlőség természetesen ettől függetlenül fennáll)." - Wikipédia, a szabad enciklopédia

Twitter

Kommentek

Címkék

adó (13) áfa (1) alkohol (2) alkotmány (4) államosítás (2) állat (3) állatkínzás (3) állatvédelem (3) áram (1) aszály (1) átszervezés (18) autópálya (3) bank (1) befektetés (7) bérlemény (1) besúgás (3) bíróság (4) bizonytalanság (9) bkv (15) bontás (3) börtön (6) bűnözés (14) bürokrácia (20) cigány (7) cím (1) diploma (2) dohányzás (2) egészségügy (13) elektronikus (4) elnézés (5) energia (3) építkezés (2) erkölcs (9) eu (9) európa (12) felelősség (16) felvonulás (5) fidesz (22) fizetés (11) főbíró (2) foci (2) fogyasztóvédelem (13) főpolgármester (4) forma 1 (1) gárda (10) gyed (3) gyerek (10) gyerekülés (2) gyermekvállalás (5) gyes (3) h1n1 (2) hajléktalan (2) hamisítvány (1) hírlevél (1) hivatal (5) igazságszolgáltatás (11) influenza (2) informatika (4) irigység (5) iskolabusz (3) iskolarendszer (7) ítélet (1) jobbik (14) jövő (18) kamera (4) kampány (16) kdnp (3) képviselő (12) kerékbilincs (1) kisebbség (7) kismama (3) költségtérítés (2) koncert (1) konyha (2) kormány (14) kormányportál (2) környezetvédelem (5) korrupció (23) közalkalmazott (5) közbeszerzés (9) közbiztonság (11) közlekedés (24) köztársasági elnök (6) köztisztviselő (4) külföld (7) kultúra (6) kulturális főváros (2) legnépszerűbb (4) levelezés (2) lmp (2) máv (7) mcf (1) mdf (3) mesterséges dugó (3) mezőgazdaság (3) miniszterelnök (3) mszp (16) munkahét (1) munkáspárt (1) népszámlálás (1) nyaralás (3) nyelv (1) nyelvvizsga (1) oktatás (9) önkormányzat (20) öntudat (9) ortt (5) otthon (2) pályázat (5) panel (1) parkolás (6) parlament (7) pártfinanszírozás (4) pártkassza (2) pécs2010 (2) példa (5) plakát (3) posta (1) postás (1) pszáf (2) reklámtevékenység (6) rendőrség (2) roma (3) röviden (11) segély (2) spam (1) sport (5) szavazás (8) szdsz (3) személyiségi jog (3) szív (1) szobor (1) sztrájk (4) támogatás (23) távhő (2) távmunka (2) tej (1) törvény (7) transzplantáció (1) turul (3) ügyfélkapu (4) ügyintézés (5) úszás (2) vagyon (10) választás (16) vallás (1) válság (8) vastehén (1) vesztegetés (7) vírus (1) víz (2) vpop (1) zaj (3) zsidó (2) [hazai] (20) [külföldi] (1) Címkefelhő

Aszálykárosodás

2009.06.05. 23:36 neokon

Megint magunk alatt vágjuk a fát! Országos Vis Majornak nyilvánították a jelenlegi aszály helyzetet, ezért a gazdák támogatást, kárenyhítést kaphatnak, mlyre 5 milliárd forintos keretet különített el a kormány. Az ellenzék által hivatkozott szakértők viszont 100 milliárd forintra teszik a kárt, ezért ekkora összegért lobbiznak. De pont azért kárenyhítés és nem kártalanítás, hogy ne a teljes kárt fizessük meg, hanem csak valamelyest enyhítsük azt.

Így továbbra sem fogjuk tudni elősegíteni a mezőgazdaság átalakulását, nem lesz érdeke a termelőnek, hogy átalakítsa az eddig megszokott rendszerét. Ősszel szántunk, elvetjük a magot, mint eddig, bízunk az időjárásban, hogy jó lesz a termés, bár akkor panaszkodunk, hogy sokat termelt az ország és alacsony az ára a terménynek, vagy elviszi valamilyen káresemény, sok vagy kevés csapadék, kártevő, akkor meg tartjuk a markunkat állambácsinál, hogy segíts, mert mi azért termelünk, hogy legyen élelem, és ha nem adsz pénzt akkor munkanélküliként kell eltartanod minket. Gondolkozz, tanulj, tervezz előre, termelj a piac igényei szerint, ne csak a földet magadat is műveld!

Évek óta hallani az éghajlat változásról, ugyan nem bizonyított tény, hogy végleges és visszafordíthatatlan, de abban azért a szakértők is egyetértenek, hogy az időjárás hosszabb és rövidebb távon változik, hol melegszik, hol hűvösebb lesz, ehhez persze mi hozzátesszük a magunkét. A biztos az, hogy az utóbbi időben inkább a melegedés jellemző, ráadásul szélsőségesebb a csapadék eloszlása. Térségünkben az utóbbi időben az átlaghőmérséklet emelkedése és a csapadék mennyiségének csökkenése tapasztalható. A növénytermesztés szemszögéből nézve az elmúlt 100 évet, 17 év kedvező, 32 év csapadékos, 23 év száraz és 28 év igen száraz volt. Hogy nem lehet felkészülni, hogy egyre szárazabb évek jönnek? Miért éri még mindig meglepetésképpen a gazdákat egy aszály? Pedig többféleképpen is lehetne védekezni a szélsőséges időjárási helyzetek ellen, melyek közül csak a két legkézenfekvőbb alkalmazása is jelentős javulást hozna, mert lehetne más növényeket termeszteni, vagy öntözéses gazdálkodást bevezetni, mely nem csak a károk csökkentésére, hanem a minőség javítását és a termésmennyiség növelését is lehetővé teszi. Hiszen az aszály nem más, mint az adott növényfajta vízigényéhez viszonyított tartós és jelentős vízhiány! Ha ezt a vízhiányt csökkentjük vagy más növényfajt választunk megelőzhetünk némi problémát.

Itt van még az országos jelző, ami a vis major helyzet elé került, ebben az esetben ugye azok a területek is kaphatnak a kárenyhítési keretből, ahol talán még az elmúlt 30 évben sem fordult elő jelentős aszály. Olyan gazdáknak adunk támogatást, akik minden évben ugyanabba a hibába esnek, évről évre ugyanott ugyanazt a növényt termesztik, mert megszokták. Nem nézzük, hogy mikor és mekkora kártalanítást kapott, vagy egyáltalán tesz-e valamit annak érdekében, hogy ne következzen be a káresemény. Megint nem azokhoz jutnak el a források akik azt megérdemlik, hiszen ők öntöznek, a helyi viszonyoknak megfelelő növényeket termesztenek, pályáznak, jó eredmény elérésére törekszenek, talán még biztosítást is kötnek. És ugye nekik a biztosító sem fizet, hiszen vis major helyzet ven! Így legyél rendes gazda, a kóklerek ugyanúgy megkeresik a betevőre valót, csak sokkal kevesebbet dolgoznak, van idejük tüntetni, hiszen a traktor nem dolgozik a földeken.

Ha valakit érdekel a fenti képen azt látjuk, hogy Magyarország mely területein milyen valószínűséggel alakul ki vízhiány, világostól a sötét felé egyre nagyobb az érték.


Kapcsolódó bejegyzések:
Ötszázzal vezetnek a többiek előtt
Vastehén

Kapcsolódó cikk:
Kártérítést kaphatnak az aszálykárosultak

Szólj hozzá!

Címkék: mezőgazdaság támogatás aszály

A bejegyzés trackback címe:

https://neokonzervativ.blog.hu/api/trackback/id/tr851166558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása